O saptamana in Bucovina

Bucovina este unul dintre cele mai frumoase tinuturi ale Romaniei, cu o zestre istorica, artistica si culturala coplesitoare, cu un relief bogat si divers care gazduieste rezervatii unice in Europa, cu superbe manastiri si biserici multiseculare incluse de UNESCO in patrimoniul monumentelor de arta universala, cu traditii si obiceiuri care au rezistat vremurilor si exista si astazi la fel de vii.

Cei care doresc sa se relaxeze cateva zile departe de aglomeratia citadina, intr-o adevarata oaza de verdeata si de liniste, pot opta pentru tinutul Bucovinei. Tinutul Bucovinei reprezinta locul ideal pentru calatorul dornic de recreere in natura, dar si de cunoastere. Neinvadata inca de turismul de masa, zona Obcinelor Bucovinene este un loc minunat si deosebit de pitoresc pentru reincarcarea bateriilor, unde veti fi "deranjati" doar de susurul izvoarelor (chiar langa pensiuni), cantecul pasarilor si clopotele vacutelor scoase la pascut. Florile de toate culorile si mirosul de padure de brazi sau de fag creeaza un refugiu de relaxare si liniste sufleteasca deosebita.

Bucovina, aflata in nordul Moldovei, la granita cu Ucraina, ofera calatorului privelisti de o rara frumusete, precum si o serie de monumente arhitectonice de o inestimabila valoare, parte a patrimoniului cultural universal. Natura generoasa este completata de manastirile construite de mari domnitori si boieri moldoveni (Musatinii, Alexandru cel Bun, Stefan cel Mare, Petru Rares, Stefan Tomsa, Alexandru Lapusneanu, Familia Movilestilor etc.), fiecare recunoscuta, printre altele, dupa o culoare specifica: albastru de Voronet, rosul de Humor, verdele de Sucevita sau galbenul de Moldovita. Manastirile Putna, Voronet, Sucevita, Moldovita, Probota, Humor, Arbore – sunt marturii autentice ale istoriei Moldovei si monumente de arhitectura religioasa emblematice pentru acest tinut.

Bucovina, un colt de rai, inseamna 450 de biserici, manastiri si schituri, unele atat de spectaculoase incat au fost incluse in patrimoniul mondial UNESCO. In egala masura inseamna insa paduri de fag si brad, traditii si ospitalitate. O alta "comoara" a Bucovinei este Masivul Rarau, cu una dintre cele mai spectaculoase forme geologice din lantul Carpatilor Orientali - stancile Pietrele Doamnei, care se ridica in varful muntelui, dintre brazii seculari. Tot in Masivul Rarau se afla Rezervatia Codrul Secular de la Slatioara, care adaposteste una din cele mai vechi paduri ale Romaniei, cu copaci de peste 400 de ani vechime.

Salina Cacica

este situata la 40 km de orasul Suceava si reprezinta de asemenea un punct de atractie pentru multi vizitatori. A fost construita la ordinul Mariei Tereza si deschisa in 1791. Toate galeriile au fost sapate manual si au armaturi din lemn. In Bucovina circula si Mocanita, o locomotiva cu abur KRAUSS construita in 1917. Calea ferata cu ecartamentul ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa.

Bucovina mai este cunoscuta pentru folclor, costume, mobilier, olarit, tapiterii si covoare. Mestesugarii au pastrat traditiile mostenite din generatie in generatie - masti, costume traditionale, oua vopsite, obiecte din lemn sculptate, broderii si covoare - care sunt inca elemente ale vietii cotidiene. O ocupatie veche pe aceste meleaguri este olaritul. Ceramica de Radauti si Marginea sunt binecunoscute in tara. Orasul Campulung Moldovenesc, aflat la poalele Muntelui Rarau, gazduieste un muzeu al lingurilor traditionale sculptate in lemn unic in tara, cu o colectie de peste 3.000 de piese.