Vacanta la ski in Romania

Romanii pasionati de sporturile de iarna pot alege sa isi petreaca cateva zile in statiunile montane din tara. Acestea va pot oferi o vacanta la ski, cum nu se poate mai frumoasa: ski si snowboarding intr-un decor de vis, o pauza binevenita la una din cabanele primitoare si relaxare pe un sezlong sub mangaierea razelor de soare, sau va puteti bucura de ospitalitatea gazdelor si de atmosfera idilica a satelor de munte. Pe snowboard sau pe schiuri, incepator sau schior cu experienta – o vacanta la ski in Romania iti poate oferi tot ce ai sperat de la un sejur la ski.

Cei care vor sa schieze pe partiile din Romania au mai multe destinatii din care sa aleaga. Valea Prahovei este destinatia de top pentru pasionatii de ski, multumita numeroaselor statiuni cu partii pentru toate nivelurile care se gasesc aici. In Azuga, Sinaia, Predeal, Brasov, chiar si Bran exista partii de ski pentru incepatori, medii si avansati, nocturna, teleschi si o oferta larga de cazare. Poiana Brasov ocupa primul loc in topul statiunilor de ski din Romania datorita noilor amenajari. Largirea si prelungirea partiilor, precum si dotarea cu tunuri suplimentare de zapada au ridicat considerabil calitatea partiilor din zona. Poiana Brasov se situeaza cel mai bine si la capitolul cazare. Predeal este o statiune binecunoscuta romanilor, ce ofera multiple posibilitati de cazare si de petrecere a timpului liber in afara schiului. Doua instalatii de teleschi si una de telescaun duc turistii la punctul de plecare catre partii.

Arieseni

este in ultimii ani o destinatie populara pentru vacantele la ski. Aflata intre Bihor si Alba, statiunea Arieseni este atractiva gratie partiilor Vartop, potrivite pentru nivel mediu. Statiunea are teleschi. Sezonul de ski de la Straja este printre cele mai lungi din tara, datorita stratului de zapada mare. La Straja se ajunge relativ usor, venind pe Valea Jiului pana in Lupeni, localitate situata la aproximativ 25 km de Petrosani. De aici exista doua variante: drumul asfaltat ce urca in munte pana in statiune sau telegondola. Partiile atractive pentru cei avansati sunt Lupului, Canal, Telegondola sau Constantinescu, toate avand lungimi de pana in 3 km. Interesant este insa faptul ca ele pot fi unite in coborarea de pe Varful Straja, rezultand astfel, in functie de starea zapezii, o pista lunga de peste 5 km.

Ranca

, una din statiunile cu cele mai frumoase peisaje din Romania, este statiunea situata la cea mai inalta altitudine din Romania – 1.650 m si este datata inca din anul 1930, devenind in ultimii ani o reala atractie pentru turistii din Romania si nu numai. Transalpina Ski Resort, deschisa recent in judetul Valcea, este fara indoiala domeniul schiabil cu cel mai frumos peisaj din Romania. Partiile parca se varsa in apele lacului Vidra, iar perpectivele ce se deschid spre muntii Fagaras sau Parang sunt unice in tara.

Statiunea Borsa

se afla pe Valea Viseului, in muntii Rodnei. Statiunea maramureseana este la o altitudine de 850 m. Sezonul de ski este deschis din decembrie pana in aprilie. In Borsa sunt mai multe partii de ski: Bradet, Puzdrele, Poiana Stiol. La doar 18 km de Baia Mare, in masivul montan Mogosa, gasim Statiunea Suior. Domeniul schiabil ofera 5 partii de nivel, de dificultate mediu si avansat. Mogosa este partia cea mai lunga (2.2 km). Statiunea beneficiaza de doua telescaune, un teleschi, instalatii de zapada artificiala si nocturna. Un sejur de ski in inima Maramuresului nu este complet fara a te caza intr-una dintre numeroasele pensiuni din zona. Traditiile si obiceiurile localnicilor, alaturi de delicioasele bucate maramuresene, vor adauga savoare zilelor petrecute pe partie.

Amatorii sporturilor de iarna au la dispozitie doua partii la Gura Humorului si patru la Vatra Dornei. In Suceava, partii de ski sunt si la Malini si Carlibaba. Statiunea Vatra Dornei, situata la o altitudine de 800 m, beneficiaza de 4 partii de ski omologate, doua dintre acestea beneficiind de iluminat nocturn si instalatie de zapada artificiala. La Gura Humorului, turistii au la dispozitie doua partii de ski. Partia Soimul I are o lungime de 1.478 m, cu o diferenta de nivel de 285 de m. Partia este dotata cu instalatie nocturna, cinci tunuri de zapada si o masina de batut zapada. Transportul schiorilor este asigurat cu o instalatie de tip telescaun cu o lungime de 1.332 m si o capacitate de transport de 1.200 de persoane pe ora.