Vacanta in Statiunile Balneo-climaterice

Proprietatile curative ale apelor termale sunt cunoscute inca din antichitate, cultul balnear fiind introdus de catre romani in primul secol, cand imparatul Traian a fondat cea mai cunoscuta statiune din Romania - Baile Herculane (102 d.Ch). Prima statiune balneara din lume a fost insa creata in anul 600 i.Hr in Persia Antica, de catre Imparatul Phraortes. De-a lungul secolelor, apele minerale si apele termale au fost periodic uitate si redescoperite, orasele construite in jurul acestora pierzand sau castigand popularitate in functie de teoriile medicale aparute.

Pentru un numar destul de mare de turisti o vacanta in statiunile balneoclimaterice reprezinta un moment de relaxare, iar pentru altii este o parte dintr-un tratament pe care trebuie sa il urmeze. Romania este o tara bogata in izvoare minerale si termale – peste o treime din izvoarele din Europa aflandu-se in Romania. In tara noastra se afla peste 3.000 de izvoare termale cu efecte benefice asupra organismului, precum si foarte multe statiuni balneare dotate la standarde internationale. Un lucru destul de important este faptul ca pe langa tratament va puteti bucura si de privelisti minunate.

Tara noastra are peste 70 de statiuni balneoclimaterice dintre care unele au fost fondate de catre vechii romani. Astazi, pacientii vin de pe tot cuprinsul Europei pentru a primi ingrijirile unor specialisti foarte competenti in clinicile bine dotate din statiunile cele mai bune. Statiunile asigura tratarea unor boli precum: afectiuni reumatice, cardiovasculare, respiratoriii, tulburari ale sistemului digestiv si nervos, se pot trata si problemele dermatologice si ginecolgice, etc.

Daca inca nu te-ai hotarat unde vrei sa-ti petreci vacanta de vara iata cateva dintre cele mai apreciate statiuni balneare ale Romaniei, care cu siguranta te vor ajuta sa iti reincarci bateriile: Baile Felix (atrag mai ales prin apele termale ce ating temperaturi ridicate, intre 20 si 48 de grade, ceea ce permite chiar si efectuarea unor bai in aer liber in timpul iernii); Calimanesti-Caciulata (apele minerale au fost folosite de insusi imparatul Frantei Napoleon III); Baile Herculane (statiunea stralucitoare de odinioara si-a mai pierdut din stralucire insa este in continuare frecventata pentru ameliorarea afectiunilor reumatismale si a afectiunilor neurologice periferice); Vatra Dornei (supranumita si Perla Bucovinei); Slanic Moldova (aflata intre munti de o frumusete deosebita, micuta si pitoreasca statiune balneara din judetul Bacau a fost loc de pelerinaj pentru multe personalitati romanesti si straine de-a lungul timpului); Covasna (numita si statiunea celor 100 de izvoare minerale); Sovata (singura statiune care dispune de un lac format pe un masiv de sare – Lacul Ursu care prezinta fenomenul de heliotermie); Baile Tusnad (se afla la baza muntelui Ciomatu, la doar o ora de mers pe jos de singurul lac vulcanic din Europa – Lacul Sfanta Ana).

Durata normala a unui sejur intr-o astfel de statiune este de doua sau trei saptamani. La sfarsitul acestei perioade veti primi un buletin medical complet incluzand diagnosticul dumneavoastra, rezultatele testelor precum si recomandari.