Vacanta pe Valea Prahovei

Valea Prahovei este una dintre cele mai renumite regiuni turistice din Muntii Carpati, fiind situata in partea de sud-est a Romaniei, in mijlocul Munteniei. Apreciata ca si destinatie de vacanta ideala, indiferent de sezon, Valea Prahovei atrage an de an turisti veniti atat din toate colturile tarii, cat si din strainatate.

Aceasta zona se bucura de existenta a trei elemente esentiale: frumusetea muntelui; numeroase statiuni montane potrivite atat pentru sporturile de iarna, cat si pentru drumetiile si traseele montane din celelalte sezoane; si obiective turistice care alcatuiesc o importanta parte din patrimoniul cultural al tarii. Pe Valea Prahovei se gasesc o serie de statiuni montane renumite, cautate de catre turistii din Romania dar si din strainatate, pentru peisajul deosebit care-l ofera, printre care amintim: Azuga, Breaza, Busteni, Cheia, Paraul Rece, Poiana Brasov, Predeal, Sinaia si Slanic Prahova.

Zona ofera unul din cele mai mari si mai frumoase domenii schiabile din Romania. Pe timp de iarna cand zapada se mentine din octombrie pana in martie turistii au posibilitati de recreere pe partiile de ski, care au diverse grade de dificultate si sunt dotate cu instalatii de transport pe cablu. Vara exista posibilitati de: pescuit, inot, tenis, drumetii si alpinism, zona fiind recunoscuta prin multitudinea locurilor care incanta privirea. Iubitorii sporturilor cu motor pot practica plimbari cu ATV-ul precum si cu masini de tip off-road. Aici se organizeaza si etapa din Campionatul de Raliuri al Romaniei – Raliul Tara Barsei. Pentru practicantii de mountain-bike (sport aflat intr-o ascensiue continua) potentialul zonal este certificat si de organizarea anuala a concursului Surmont MTB Challenge.

Valea Prahovei se remarca prin numeroasele obiective turistice, atat naturale cat si culturale. Masivul Bucegi, prin inaltimea si masivitatea lui alcatuieste cel mai grandios edificiu muntos din aceasta parte a tarii. Prin elementele de relief, extrem de spectaculoase si de variate (pe o suprafata relativ mica), alcatuieste una din regiunile de mare atractie turistica din Romania. Are frecvent inaltimi ce depasesc 2.000 m: Varful Omu (2.505 m), Varful Costila (2.498 m), Varful Caraiman (2.326 m). Masivul Bucegi a fost declarat Parc National, incluzand mai multe rezervatii naturale complexe. Masivul Ciucas (cu vf. Ciucas de 1.954 m), este una din cele mai interesante si complexe regiuni montane din Carpatii de Curbura, cu binemeritata faima turistica. Aduna in cuprinsul sau peisaje linistite si culmi netede dar si creste salbatice in care se impleteste spectaculosul cu ineditul.

Alaturi de Parcul Natural Bucegi mai intalnim si alte rezervatii si monumente naturale: Muntele de Sare de la Slanic Prahova, cu o inaltime de cativa zeci de metri, este un munte in miniatura care starneste admiratia vizitatorilor; Padurea Glodeasa, o rezervatie forestiera care conserva un codru secular de fag cu rasinoase, in special de brad, iar copacii au inaltimi si diametre impresionante; Arinisul de la Sinaia, o rezervatie forestiera reprezentata de o mica, dar interesanta padure de foioase.

Pentru iubitorii de drumetii montane care doresc sa parcurga traseele de pe munte, Masivul Bucegi ofera aproximativ 100 de trasee turistice montane. Traseele cuprind cele mai frumoase obiective naturale si peisaje minunate atat pentru turistii ce doresc o simpla plimbare in aer liber, cat si pentru turistii bine antrenati si echipati.

Printre obiectivele culturale amintim edificiile religioaseManastirea Sinaia, Manastirea Zamfira, Biserica de lemn din Valea Orlei, Manastirea Varbila, Schitul Lespezi-Posada, Biserica Domneasca-Ploiesti, Manastirea Brebu, Biserica Trei Ierarhi, Manastirea Valenii de Munte; vestigiile istorice - Castelul Peles din Sinaia, fosta resedinta regala, transformata azi in muzeu, este punctul de atractie nr.1 al Sinaiei, Castelul Hasdeu-Campina (1893-1896), Palatul Cantacuzino din Filipestii de Targ, ridicat de postelnicul Constantin Cantacuzino intre 1633-1656, astazi doar ruine, Castelul muzeu Pelisor din Sinaia, Castelul Cantacuzino din Busteni; edificiile culturale - Muzeul de Istorie si Arheologie Prahova din Ploiesti, Muzeul Memorial Valenii de Munte, Muzeul Ceasului Nicolae Simache Ploiesti, Muzeul Memorial B.P.Hasdeu Campina, Muzeul Memorial I.L.Caragiale din Ploiesti, Casa Domneasca Brebu, Muzeul Memorial Cezar Petrescu-Busteni, Muzeul National al Petrolului-Ploiesti, Muzeul Memorial Nicolae Grigorescu Campina, Muzeul de Etnografie al Vaii Teleajenului Valenii de Munte.