Rafting pe Valea Jiului

Localitatea: Intre loc. Livezeni - Bumbesti Jiu
Judet: Gorj
Adresa: Parcul National Defileul Jiului
Program: Aprilie - Octombrie
Website: -
Acces: Accesul se poate face pe E79 din directia Petrosani sau Targu Jiu

Raftingul este un sport nautic ce consta in coborarea raului mai ales pe portiunile cu repezisuri, ce da nota de periculozitate sportului respectiv si se incadreaza in categoria sporturilor extreme. Ideea de rafting a aparut, pe la mijlocul anilor 70, ca urmare a unor aplicati militare ale armatei americane. El este foarte apreciat de amatorii de aventura si adrenalina din intreaga lume, gasindu-si un loc si in categoria sporturilor extreme ce pot fi practicate la noi in tara. In principal, tot ce trebuie este o barca pneumatica solida (raft), echipament, un curs de rau rapid, mult curaj si spirit de aventura. Raftingul poate deveni un sport foarte periculos daca principalele masuri de precautie nu sunt luate. Este indicat, ca toti cei care participa la o cursa de rafting sa stie sa inoate, pentru situatia in care se rastoarna barca.

Valea Jiului este considerata de cunoscatori drept cea mai spectaculoasa zona din tara unde se poate practica raftingul. Motivele sunt simple: Raul Jiu, cu zeci de cascade, este foarte involburat, devenind un punct de atractie pentru turistii aflati in cautarea unui surplus de adrenalina, dar si al spiritului de echipa fara de care practicarea acestui sport extrem nu ar fi posibila. Jiul are debit mare incepand din primavara pana in toamna, exceptand totusi lunile de vara secetoase cand Jiul se transforma intr-un rau de munte obisnuit iar barca de rafting trebuie de multe ori carata in brate de participanti pentru a trece de praguri joase. Pe un traseu de 22 de kilometri sunt peste 80 de cascade, viteza apei atinge, pe alocuri, 35-40 de kilometri la ora, iar adancimea variaza de la 15 metri pana la cativa zeci de centimetri, acolo unde raul este mai lat.

Pe Valea Jiului, intre Livezeni si Bumbesti Jiu, se poate face rafting incepand cu luna aprilie si pana in luna octombrie. Accesul se poate face cu automobilul pe E79 din directia Petrosani sau Targu Jiu, iar punctul de intalnire este la Hotel Lainici, pe partea dreapta a drumului E79, la circa 20 km N de Bumbesti Jiu. Exista doua trasee: unul in canion, in amonte de Lainici, cu o lungime de 13 km, care poate fi parcurs in 2-3 ore, iar celalalt in aval de Lainici, de 14 km. Pe primul traseu raul involburat curge intr-o albie ingusta marginita deseori de stanci inalte de zeci de metri. Raul are foarte multe curbe si este plin de stanci care trebuie ocolite in timp ce te lovesti de valuri. Pe traseul doi, raul devine mai lat, insa pe nivel de apa crescut valurile sunt uriase. In doua zile se pot incerca amandoua trasee. Activitatile sunt coordonate de ghizi experimentati in conditii de protectie si siguranta. Pot participa persoane de orice varsta, indiferent de conditia fizica si experienta in domeniu.

Raftingul se mai poate practica: pe raul Mures, din amonte de Toplita, unde cursul Raului este mai lin; pe raul Bistrita, cu plecare in aval de Vatra Dornei si pana in apropiere de Poiana Teiului; pe Crisul Repede, de la confluenta sa cu Valea Iadului si pana la satul Vadul Crisului, oferind niste peisaje absolut superbe. Un traseu impresionant, mai ales datorita peisajelor il ofera si raul Nera, pe un traseu cu plecare din Sopotul Nou si pana in zona Vaii Beusnitei. Alte cursuri de apa pe care se mai poate face rafting sunt Ariesul (pe portiunea dintre Albac si Turda), Cerna (cu plecare in aval de Cheile Cernei), Lapusul (pe unele portiuni), etc.

Raftingul este potrivit pentru oamenii care doresc sa capete incredere in ei si in echipa cu care lucreaza, pentru ca toate cascadele nu pot fi strabatute fara un efort comun si o coordonare ferma, unitara. Acesta este si motivul pentru care cele mai multe grupuri de turisti care vin la rafting pe Jiu sunt angajatii unor firme ce organizeaza team-building.