Mocanita de la Moldovita

Localitatea: Traseu Moldovita - Argel (12 Km) si retur
Judet: Suceava
Adresa: Plecari din gara din spatele Hotelului Oana
Program: Aprilie - Octombrie:
11:00; 15:00 | S; D
Orar Oficial
Telefon: 0786/244.900
Fax: -
Website: www.cfi.ro
E-mail: office@cfi.ro

Mocanita de la Moldovita este una dintre cele mai inedite atractii pentru turistii sositi pe plaiurile pitoresti ale Bucovinei. Intr-un clasament al Asociatiei „Cele mai frumoase sate din Romania”, Mocanita Moldovita s-a clasat pe locul doi in topul obiectivelor turistice ale anului 2013. Mocanita „Hutulca” de la Moldovita a fost depasita in acest top doar de o alta mocanita, cea de pe Valea Vaserului din Maramures.

Calea ferata cu ecartament ingust de la Moldovita a fost construita de un proprietar de gater din Munchen, Louis Ortieb, si data in folosinta in anul 1888 pentru transport de masa lemnoasa de la padure la gater. Initial, traseul mocanitei avea 23,9 kilometri, de la Moldovita la Rososa, insa in decursul anilor s-au mai construit o multime de variante si tot sistemul a ajuns, in anul 1987 cu infiintarea portiunii Rascovei–Rasca dreapta si Arsuri la o lungime de 73 de kilometri.

Linia de la Moldovita a fost folosita pana in anul 2001 pentru transport de masa lemnoasa. Incepand cu iulie 2005, linia este administrata de Asociatia pentru pastrarea liniilor inguste din Romania. In prezent, linia are 12 kilometri. Calea ferata din Moldovita a ramas singura din judetul Suceava, cu ecartament ingust, care mai este functionala. Mocanita, care circula acum pe ruta Moldovita–Argel, este o atractie turistica inedita a intregii regiuni atat pentru cei pasionati de locomotivele cu aburi, cat si pe cei ce vor sa se destinda admirand frumusetea naturii salbatice.

Trenul este format de obicei din doua vagoane de calatori si un vagon restaurant, tractate de o batrana locomotiva cu abur, marca Krauss din 1917, cumparata din Austria si (re)pusa in functiune in 2007. La nevoie se mai pot adauga inca doua vagoane. Traseul este dificil dar spectaculos in acelasi timp, linia ferata si trenul fiind la vremea lor o realizare tehnica exceptionala. La vagonul restaurant se serveste de obicei ceai, vin si tuica fiarta iar la capatul liniei calatorii servesc produse traditionale bucovinene si pot alege sa urce prin padure cu caii sau cu trasurile.

Mocanita bucovineana se mai numeste si "hutulca" iar linia de la Moldovita este una dintre cele mai pitoresti din Romania. Gara de unde pleaca mocanita se gaseste la Moldovita in spatele hotelului Oana, langa fosta fabrica de cherestea. Linia urmareste paraul Moldovita, prin sat, unde veti putea admira case vechi traditionale si valea paraului. Linia insoteste drumul pe langa portile oamenilor exact la fel ca si pe portiunea de cale ferata Vama-Moldovita, numai ca acum vorbim de o cale ferata cu ecartament ingust. Zona este frumoasa, cu oameni deschisi care iti spun buna ziua pe strada, chiar daca nu te cunosc, cu cai frumosi si voinici, numiti hutuli. Peisajul este pitoresc mai ales dupa ce linia iese din peisajul construit al Moldovitei si ia drumul mai lesne sau mai anevoios spre Argel. Traseul parcurs de locomotiva dureaza aproximativ trei ore, dus-intors.

Traseul mocanitei de la Moldovita, care parcurge in momentul de fata 12 Km, ar putea fi extins cu inca aproximativ cinci kilometri, pentru a ajunge pana la Manastirea Moldovita, ceea ce i-ar aduce in mod cert o sporire semnificativa a numarului de clienti.

Haltele, maretia muntilor si padurile neimblanzite, raurile salbatice care concura cu zgomotul si sunetele trenului, trenul insusi cu mecanicul sau, toate sunt motive de distractie, de aventura, de incantare. In acest tren, oricine trebuie sa uite destinatia, timpul care se presupune ca trece pana la sfarsitul liniei, orarul si alte griji cotidiene din viata noastra moderna si nebuna. Avand in vedere ca acest loc este printre putinele in care cineva poate merge intr-un vagon tras cu puterea vaporilor, in fiecare an, batrana Mocanita atrage mii de turisti din toata lumea, oferindu-le calatorii de neuitat.

Sloganul firmei care administreaza liniile inguste din aceasta zona este "Hai cu toti la Moldovita, Ca ne-asteapta Mocanita!".