Festivalul International George
Enescu

Localitatea: -
Judet: -
Localizare: Bianual in marile centre culturale din Romania
Program: 06.09.2014 - 27.09.2014
Organizator: Artexim
Telefon: 0213/178.081
Website: festivalenescu.ro
E-mail: -

Festivalul International George Enescu este un eveniment muzical romanesc de prestigiu international, initiat in anul 1958 in memoria marelui compozitor si violonist roman George Enescu. Este cel mai mare festival de muzica clasica ce are loc in Romania si unul dintre cele mai mari din Europa de Est. La inceput, festivalul s-a tinut din trei in trei ani. In anii '80, festivalul si-a pierdut din stralucire, dupa editia din 1979 avand loc neregulat. Dupa ani de izolare si de pauze, Festivalul s-a reluat dupa revolutie, in 1991, in forma sa initiala (cu prezenta internationala de valoare), asa cum se prezinta si astazi. Din anul 2001 festivalul Enescu se desfasoara, cu regularitate, o data la doi ani.

Festivalul International George Enescu este cel mai important eveniment cultural international organizat in Romania, care pune tara noastra in circuitul cultural al elitelor mondiale. De-a lungul anilor, personalitati marcante ale muzicii clasice internationale au onorat cu prezenta festivalul: Filarmonica din Viena sub bagheta lui Herbert von Karajan, Filarmonica din Londra condusa de dirijorul John Barbirolli sau Filarmonica din Stockholm, dirijata de Sergiu Celibidache. Evenimentul cuprinde o serie de concerte ce aduc in lumina marii artisti ai lumii, dar si spectacole de opera, balet si recitaluri.

Prin seria Mari Orchestre ale Lumii, Festivalul International George Enescu se situeaza in topul evenimentelor de gen la nivel international, pentru ca reuneste orchestre de talie mondiala, care sunt cap de afis la New York, Berlin, Melbourne sau Viena. Doar in strainatate, la marile festivaluri precum cele de la Lucerna sau Salzburg, mai puteti intalni asa o densitate de nume mari intr-o singura luna. Seria Recitaluri si Concerte Camerale ii delecteaza pe spectatorii Festivalului International George Enescu cu prestatii celebre, artistii trecand atat prin repertoriile clasice, cat si prin selectii ale secolului al XX-lea. Seriile Concertele de la Miezul Noptii, gazduite de Ateneul Roman (ora 22:30), au cuprins, in general, pana in prezent, muzica din perioada barocului si a clasicismului, interpretata de formatii specializate in acest stil. Intre romantismul tarziu, obsesiile secolului al XX-lea si cele mai moderne expresii artistice, aceasta este seria Spectacolelor de Opera si Balet. In cadrul seriei Muzica Sec. al XXI-lea – Workshop - Enescu si contemporanii sai festivalul continua traditia lansata de George Enescu, recunoscut pentru preocuparea sa privind creatia specifica timpului sau, promovarea noilor talente si a ideilor noi, inovatoare.

In cadrul Festivalului International George Enescu se organizeaza si un concurs pentru sectiunile pian, vioara, violoncel si compozitie, la care se pot inscrie participanti indiferent de cetatenie, iar castigatorii sunt desemnati de juriul concursului.