Festivalul International de Teatru
de la Sibiu

Localitatea: Sibiu
Judet: Sibiu
Localizare: Anual la Sibiu
Program: 12.06.2015 - 21.06.2015
Organizator: Teatrul National Radu Stanca Sibiu
Telefon: 0269/210.092
Website: sibfest.ro
E-mail: vicentiu.rahau@
sibfest.ro

Se stie ca Sibiul este un pol reprezentativ al culturii in tara noastra, iar de cand a primit si statutul de Capitala Culturala Europeana in 2007, a inceput sa exceleze in acest domeniu si, an de an, aici se organizeaza diverse festivaluri. De la muzica, jazz, la film, festival medieval sau, cel mai important, festivalul de teatru, exista spectacole atractive pentru toata lumea. Festivalul International de Teatru de la Sibiu, initiat in 1991, este cel mai important festival anual de artele spectacolului din Romania si al treilea din Europa, care aduna laolalta unii dintre cei mai proeminenti artisti nationali si internationali, continuand astfel traditia imbinarii culturii Europei centrale si estice cu cea a occidentului.

Festivalul a dobandit continuitate, a ajuns sa fie cunoscut din America pana in Japonia, pentru a deveni mai tarziu o institutie cu o personalitate si o structura din ce in ce mai bine definite. Daca in anul 1993 au participat reprezentanti din doar 2 tari (Republica Moldova si Romania), in 1994 – anul primei editii a Festivalului, declarata in mod oficial, numarul tarilor participante a crescut la 8, iar la urmatoarele doua editii au fost prezenti la Sibiu invitati din 21, respectiv 24 de tari. In 2000, la cea de-a VII-a editie, Festivalul atrage un numar record de tari participante, cu participanti din 54 de tari. Anul 2007 marcheaza o editie de exceptie a Festivalului ca recunoastere a contributiei acestui eveniment la obtinerea titlului de Capitala Culturala Europeana alaturi de Luxemburg si Marea Regiune, reunind peste 25.00 de invitati din 70 de tari.

Festivalul International de Teatru de la Sibiu se remarca prin originalitatea si frumusetea sa. Timp de zece zile orasul Sibiu se transforma intr-o scena uriasa cu artisti din toate colturile lumii ce prezinta spectacole de teatru, dans, muzica, circ si instalatii in peste 60 de spatii de joc, printre care piete publice, biserici, situri istorice, pub-uri, dar si clasicele sali de spectacol. Peste 300 de evenimente sunt pregatite an de an de catre organizatori, sute de voluntari ajuta la buna desfasurare a spectacolelor si 70 de tari contribuie cu trupe care sa ne bucure zi de zi. Se organizeaza spectacole stradale demne de carnaval, dar si concerte, lansari de reviste, carte si one-man show-uri in librarii ori chiar la supermarket. Iar seara, in limita locurilor disponibile, lumea se prezinta in diversele cluburi ale Sibiului pentru a participa la spectacolele mai neconventionale de teatru.

Cea de-a XXII-a editie a Festivalul International de Teatru de la Sibiu va avea loc in perioada 12.06.2015 - 21.06.2015.