Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) de la Cluj Napoca

Localitatea: Cluj Napoca
Judet: Cluj
Localizare: Anual la Cluj-Napoca si Sibiu
Program: 30.05.2014 - 08.06.2014
Organizator: Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc
Telefon: 0726/417.420
Website: tiff.ro
E-mail: info@tiff.ro

In fiecare vara, la Cluj-Napoca se organizeaza Festivalul International de Film Transilvania, cunoscut de foarte multi drept TIFF. Festivalul a fost infiintat in anul 2002 si este primul festival international de filme de lung-metraj din Romania unde se promoveaza si filmele romanesti si sunt invitati foarte multi oameni din lumea filmului, atat din tara, cat si din straintatate. Festivalul International de Film Transilvania (TIFF) este organizat de "Asociatia Pentru Promovarea Filmului Romanesc". Fondatorul si directorul Festivalului de Film este Tudor Giurgiu. Acesta este, de asemenea, si Presedintele Asociatiei pentru Promovarea Filmului Romanesc. Tudor Giurgiu a regizat si a produs multe spot-uri publicitare si videoclipuri, dar si filme precum „Legaturi bolnavicioase" si un documentar, "Nunti, muzici si casete video" - cu referire la nuntile romanesti. Printre ultimele filme realizate de directorul TIFF se numara si "Katalin Varga", unde acesta este producator, film premiat peste hotare.

TIFF a devenit un brand recunoscut in Romania nu numai pentru calitatea programelor prezentate, ci si pentru organizarea excelenta, atmosfera efervescenta si multitudinea de evenimente, de la seminarii si workshopuri pana la concerte si petreceri pana in zori de zi. Din 2007 a inceput sa se organizeze si la Sibiu acest festival, caci in acel an, orasul de pe malul Cibinului avea statut de Capitala Culturala Europeana, iar activitatile culturale erau axate pe toate domeniile. Astfel, dupa ce se incheie editia de la Cluj-Napoca, in fiecare an de atunci, urmeaza cateva zile de film si la Sibiu, filme care sunt selectate dintre cele prezentate la Cluj-Napoca.

Ultimele editii ale TIFF-ului au fost pe cat de spectaculoase, pe atat de bogate si diverse in oferta de filme si de evenimente de senzatie. TIFF s-a putut mandri si cu prezenta a numeroase personalitati de marca ale cinematografiei mondiale, pe care le-a onorat cu premiul pentru intreaga cariera. Printre acestea, se numara Julie Delpy, Michael Radford, Annie Girardot, Udo Kier, Vanessa Redgrave, Franco Nero, Nicolas Roeg, Catherine Deneuve, Claudia Cardinale, Wim Wenders, Jacqueline Bisset, Geraldine Chaplin sau Jiri Menzel.

Festivalul International de Film Transilvania isi propune promovarea artei cinematografice, prezentarea celor mai importante filme ale momentului, dupa criterii ce tin de originalitatea subiectelor si forta imaginilor. Este un festival al viziunilor proaspete si pline de imaginatie, din care organizatorii au reusit sa faca un eveniment cultural de tinuta.

Cea de-a XIII-a editie a Festivalului International de Film Transilvania va avea loc in Cluj-Napoca in perioada 30 mai-8 iunie 2014.