Ansamblul Monumental Matei Corvin din Cluj-Napoca

Ansamblul monumental Matei Corvin, dezvelit in 1902, in Piata Unirii de astazi, il infatiseaza pe regele Matei Corvin intr-o ipostaza ecvestra impunatoare, primind omagiul conducatorilor contemporani: Blasiu Magyar (vestit capitan de osti), Pavel Chinezu (banul Timisoarei), Stefan Zapolya (palatinul Ungariei – al doilea om in stat – si bunicul viitorului mare rege) si Stefan Bathory (voievodul Transilvaniei). Arhitectul Lajos Pakey a realizat proiectul soclului statuii, reprezentand un bastion al zidului cetatii Clujului, in timp ce grupul statuar este opera a sculptorului Ioan Fadrusz. Ansamblul monumental a castigat Marele Premiu la Expozitia Mondiala de la Paris din anul 1900. Obiectivul a devenit de-a lungul timpului unul din semnele distinctive ale orasului.

Statuile din bronz ale lui Matei Corvin si ale celor patru comandanti au fost aduse cu trenul de la Budapesta si transportate pe sinele unei vechi linii de tramvai cu cai pana in centrul Clujului, unde au fost amplasate pe soclul din piatra. Pentru a ramane in memoria Clujului, Janos Fadrusz a dat chipul sau uneia dintre personalitatile din bronz care-l strajuiesc pe regele Matei, anume generalului Stefan Bathory.

In anul 1919, dupa realizarea Marii Uniri, au existat demersuri pentru demolarea monumentului, considerat un simbol al nationalismului maghiar. O alta varianta a fost mutarea acestuia la Hunedoara, locul de bastina al tatalui regelui, Iancu de Hunedoara. Solutia salvarii monumentului i-a apartinut istoricului Nicolae Iorga, prin amplasarea unei placute trilingve, care sa evidentieze originea romana a regelui Matei Corvin. Dupa ce preiau puterea, comunistii au indepartat inscriptia lui Iorga de pe statuie. In anul 1945 a fost indepartata de pe postamentul statuii stema Ungariei si inscriptia "Matyas Kiraly", fiind inlocuita cu inscriptia in latina "Mathias Rex".

Ansamblul monumental Matei Corvin a fost restaurat intre anii 2010-2011, actiune finantata de ministerele culturii din Romania si Ungaria. Conducatorul artistic al restaurarii a fost maestrul Tibor Kolozsi. Dezvelirea monumentului restaurat a avut loc in data de 2 aprilie 2011, in prezenta ministrului culturii Hunor Kelemen. In cadrul ceremoniei a luat cuvantul si Laszlo Tokes, iar un grup de elevi ai Colegiului Bethlen din Aiud a prezentat un program de dansuri din epoca renasterii.