Statuia lui Decebal de la Cazanele Dunarii

La granita dintre Romania si Serbia, intr-un loc deosebit de minunat unde Carpatii intalnesc Dunarea, La Cazane, peisajului spectaculos i s-a alaturat nu demult o maiestuoasa statuie care il infatiseaza pe ultimul rege al dacilor, Decebal. Chipul lui Decebal, sculptat in stanca, cel mai cunoscut obiectiv turistic din zona Cazanelor, este asezat la varsarea raului Mraconia in Dunare si se poate vedea de pe DN 57, care leaga Eselnita de Dubova dar si de pe Dunare.

Statuia regelui dac, inalta de 40 m si lata de 25 m, a fost sculptata dupa modelul celei din stanca Muntelui Rushmore si este cea mai mare statuie din Europa: are cu doar sase metri mai putin decat Statuia Libertatii, cu opt mai mult decat monumentul lui Christos din Rio de Janeiro, dar cu aproximativ 10 metri mai mult decat inaltimea legendarului Colos din Rhodos. Toate uneltele folosite au fost transportate cu barca si cu saci a cate 40-50 de kilograme in spinare, zona fiind destul de greu de explorat cu utilaje grele. Peste o tona de dinamita s-a folosit la realizarea lucrarii sculptate. Cei 12 sculptori care au trudit la realizarea minunatei opere in stanca au lucrat in doua ture a cate sase ore pe zi si doar in perioada martie-octombrie a fiecarui an, cand natura si vremea le permitea accesul pe stanci.

Lucrarile au fost coordonate inca de la inceput de sculptorul in marmura Mario Galeolti, din Pietrasanta - Italia. Initiativa ridicarii celei mai mari statui din Europa, precum si finantarea acestui proiect indraznet au apartinut prof. dr. Iosif Constantin Dragan, profesor, istoric si om de cultura. Sub statuia lui Decebal se gaseste o inscriptie in latina: "DECEBAL REX - DRAGAN FECIT" ("Regele Decebal - facuta de Dragan").

Accesul spre La Cazane se face prin orasul Orsova spre localitatile Moldova Noua, Eselnita si Dubova, iar dupa 25 de kilometri de mers cu masina se intra in defileu. De asemenea, se poate ajunge si cu barcile, care pleaca regulat din Orsova. Prin constructia acestei statui sculptate in munte, dorinta lui Iosif Constantin Dragan a fost aceea de a comemora si, totodata, de a demonstra contributia romanilor la formarea culturii europene. El a pornit de la premisa ca identitatea culturala a romanilor se defineste in special prin originea noastra daca-traca.