Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Calea Victoriei, nr. 49-53
Program: Luni si Marti - Inchis
Mai - Sept.:
11:00 - 19:00 | Mi - D
Oct. - Apr.:
10:00 - 18:00 | Mi - D
Telefon: 0213/133.030
Fax: 0213/124.327
Website: mnar.arts.ro
E-mail: -

Muzeul National de Arta al Romaniei, infiintat in 1948 in fostul Palat Regal din Capitala, este cel mai important muzeu de arta din tara. Prima galerie a Muzeului National de Arta al Romaniei a fost cea de arta nationala, inaugurata in 1950. Au urmat cea de arta universala si cea de arta veche romaneasca. Muzeul National de Arta din Bucuresti are in patrimoniul sau una dintre cele mai mari colectii de picturi din Romania, organizata in doua galerii: Galeria de Arta Europeana si Galeria Nationala, care cuprinde Galeria de Arta Veche Romaneasca si Galeria de Arta Romaneasca Moderna.

In anul 2007, dupa aproximativ sase luni de lucrari de reamenjare, Galeria de Arta Europeana a fost redeschisa publicului intr-o noua formula, avand ca nucleu colectia de arta a regelui Carol I. Adapostita in aripa Kretzulescu, galeria reflecta, prin felul cum sunt distribuite cele 300 de opere, principalele scoli artistice ale Europei intre secolele XIV–XIX: italiana, germana, austriaca, spaniola, flamanda, olandeza si franceza. Artisti precum Tintoretto, Cranach cel Batran, Breughel cel Tanar, El Greco, Rembrandt, Rubens, Monet si Rodin ofera posibilitatea explorarii universului artistic al secolelor XVI-XX. Dintre picturi amintim: Lupta lui Hercule cu centaurul Nessus de Luca Giordano, Sfanta familie de Giorgio Vasari, Fuga lui Iacob de Jean Tassel, Iisus si pacatosii pocaiti atribuit lui Anton van Dyck sau prestigioasa donatie Fecioara cu Pruncul de Francesco Raibolini (numit Il Francia), care a intrat in patrimoniul muzeului in 2004 si este expusa acum pentru prima data, Buna Vestire de Tintoretto, Intoarcerea fiului risipitor de Bernardino Licinio, Venus si Amor de Lucas Cranach cel Batran, Triumful Fecioarei inconjurata de Ingeri de Pedro Campana.

Galeria de Arta Veche Romaneasca

include piese din provinciile istorice (Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania) din secolele XIV-XIX. Printre acestea se evidentiaza fragmentele de fresce (cele de la Curtea de Arges - 1526) si icoane (Plangerea Domnului, secolele XV-XVI; Sfintii Simeon si Sava, 1522-1523, ambele de la manastirea Curtea de Arges, Maica Domnului cu Pruncul incadrata de profeti - a doua jumatate a secolului al XVI-lea, manastirea Pangarati), broderii (Epitafurile de la Manastirea Cozia, 1395-1396 si de la Manastirea Neamt, 1437; Aerul de la Biserica Sf. Nicolae din Radauti, cca. 1493; Epitrahilele de la Manastirea Tismana, inceputul secolului al XVI-lea), manuscrise miniate (Tetraevanghelia realizata intr-un atelier bizantin, al carei text dateaza din secolul al XII-lea, Tetraevanghelia lui Gavril Uric, 1436-1437; Tetraevanghelia calugarului Dimitrie Gramaticul, 1512), orfevrarie (cadelnita de la Tismana, 1508-1512; chivotul de la Manastirea Horezu, 1691-1692; panaghiarul de la manastirea Precista din Bacau, 1491-1492; crucea de procesiune de la manastirea Slatina - 1558), sculptura in lemn si piatra (usile imparatesti de la biserica din Carligul, inceputul secolului al XVI-lea; nervura cu stema Moldovei de la biserica Trei Ierarhi din Iasi, 1637-1638). Galeria cuprinde si un Tezaur, unde sunt expuse piese laice si de cult din metale pretioase.

Galeria de Arta Romaneasca Moderna

insumeaza opere expuse intr-o maniera atractiva si moderna, orice vizita fiind un mod agreabil si instructiv de a petrece timpul. Galeria de Arta Romaneasca Moderna constituie cea mai cuprinzatoare si mai valoroasa colectie de acest fel din tara. Redeschisa publicului in martie 2001, actuala expunere a Galeriei cuprinde aproximativ 736 de lucrari expuse in aripa Stirbei a fostului Palat Regal, la etajul doi. Creatia artistica romaneasca este reprezentata atat de maestri cum ar fi Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Constantin Brancusi sau Dimitrie Paciurea, cat si de artisti valorosi mai putin cunoscuti, precum Samuel Mutzner, Petre Iorgulescu Yor, Rudolf Schweitzer-Cumpana, Nina Arbore, Merica Ramniceanu. Una dintre salile galeriei este dedicata in exclusivitate sculptorului Constantin Brancusi si reuneste opere ca: Supliciu, Cap de copil, Somnul, Prometeu, Rugaciunea, Danaida, Cumintenia pamantului.

Muzeul National de Arta al Romaniei este organizat in Palatul Regal din Bucuresti, pe Calea Victoriei nr. 49-53, vis-a-vis de Biblioteca Centrala Universitara "Carol I". Poate fi vizitat din mai pana in septembrie, de miercuri pana duminica intre orele 11:00–19:00, iar in perioada octombrie-aprilie de miercuri pana duminica intre orele 10:00 si 18:00.