Muzeul National de Istorie a Romaniei Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Calea Victoriei, nr. 12
Program: Luni si Marti - Inchis
Vara:
10:00 - 18:00 | Mi - D
Iarna:
09:00 - 17:00 | Mi - D
Telefon: 0213/158.207
Fax: 0213/158.207
Website: mnir.ro
E-mail: direct@mnir.ro

Muzeul National de Istorie a Romaniei, inaugurat in anul 1972, este una dintre institutiile reprezentative ale culturii romanesti. Muzeul se afla intr-o cladire monument istoric, denumita in trecut Palatul Postelor, aflata in vechiului centru istoric al Bucurestiului, ridicata intre 1894–1899. Este cel mai important muzeu de arheologie si istorie din tara, aici fiind aduse cele mai faimoase tezaure, in primul rand cele din metal pretios. O multime de alte piese de mare valoare arheologica si istorica au poposit in expozitiile Muzeului National, pentru a ilustra mileniile de istorie, ori, pentru mai multa acuratete, istoria de atunci.

Muzeul National de Istorie ocupa 8.000 mp si reuneste in cca. 60 de sali exponate deosebit de valoroase. Parcurgandu-le, putem face cunostinta cu marturii despre prezenta omului pe teritoriul Romaniei inca din paleolitic (600.000 ani - 6.000 ani i.Ch.), cultura materiala si spirituala a geto-dacilor, razboaiele daco-romane si transformarea Daciei in provincie a Imperiului Roman, aparitia si definitivarea structurilor de putere ale statului in societatea medievala, domniile fanariote, revolutia burghezo-democratica de la 1848, castigarea independentei, declansarea celor doua razboaie mondiale si intrarea Romaniei sub influenta ruseasca.

Ganditorul de la Hamangia, ceramica de Cucuteni, carul ritualic de la Bujorul sau Tezaurul de la Pietroasele sunt cuvinte emblematice pentru intreaga cultura si istorie a Romaniei. Toate acestea se regasesc la Muzeul National de Istorie a Romaniei, care detine in patrimoniu circa 680.000 de piese, printre care arheologie - 79.280 obiecte, istorie - 191.114 obiecte, numismatica - 338.711, carti vechi - 755 volume, filatelie - 80.239 timbre. Colectiile importante sunt cele de arheologie, istorie (documente si tiparituri, arme, bijuterii si obiecte ale Casei Regale), carte veche, numismatica, filatelie. Reprezentative sub acest aspect sunt: podoabele de aur din secolul al XI-lea descoperite la Dinogetia-Garvan (jud. Tulcea); diademele de la Cotnari (jud. Iasi) si Goranu (jud. Valcea) din secolele XIII - XIV; obiectele de podoaba din necropola voievodala de la Curtea de Arges (jud. Arges), secolul al XIV-lea; tezaurul de la Suceava (jud. Suceava), datand din secolul al XV-lea, din vremea domnitorului Stefan cel Mare; garniturile princiare transilvanene din secolele XVII - XVIII; obiectele de arta brancoveneasca, in special piesele de cult din aur si pietre pretioase, datand din prima jumatate a veacului al XVIII-lea.

Muzeul de Istorie a Romaniei pune la dispozitie expozitiile permanente precum Tezaur si Replica Columnei lui Traian - la subsol, Lapidrium - la parter, precum si expozitii temporare amplasate in holul central al cladirii. Piesele expuse sunt marcate in primul rand de valoarea lor istorica, de legatura lor nemijlocita cu evenimente si personalitati proeminente ale vietii politice, statale romanesti. Sunt prezentate astfel: obiecte personale si insemne de autoritate ale lui Alexandru Ioan Cuza si ale regelui Carol I; coroanele reginelor Elisabeta si Maria; sceptrul purtat de regele Ferdinand, in octombrie 1922, la ceremonia incoronarii ca suveran al Romaniei reintregite; buzduganul regelui Carol al II-lea; bijuterii din aur si platina, cu pietre pretioase si semipretioase, din a doua jumatate a secolului al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea. Totodata, frecvent sunt organizate in holul de la intrare expozitii.

Muzeul sustine, cel mai adesea in colaborare cu autoritatile locale, cercetari arheologice in cel putin 10 situri, an de an, si a devenit principalul actor al arheologiei preventive, gestionand proiecte de mare anvergura in istoria arheologiei romanesti - precum "Alburnus Maior" (Rosia Montana) si "Programul Autostrada".

Muzeul, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, sector 3, Bucuresti, este deschis de miercuri pana duminica intre orele 10:00- 18:00 in timpul verii, si orele 09:00-17:00 in timpul iernii.