Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Soseaua Kiseleff, nr. 1
Program: Luni - Inchis
Apr. - Oct.:
10:00 - 20:00 | Ma - D
Nov. - Mart.:
10:00 - 18:00 | Ma-V
10:00 - 19:00 | S-D
Telefon: 0213/128.826
Fax: 0213/128.863
Website: antipa.ro
E-mail: -

Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa a luat fiinta la 3 noiembrie 1834, la initiativa fratelui domnitorului Alexandru Ghica, Marele Ban Mihalache Ghica, care a donat colectii importante, incluzand monede grecesti, romane si bizantine, colectii de minerale, fosile, moluste, pesti, pasari si mamifere, precum si opere de arta. Desi fusese conceput ca un cabinet de istorie naturala, muzeul a capatat un caracter de institutie mixta, adapostind antichitati, tablouri vechi si curiozitati naturale. Muzeul Antipa se situeaza pe locul 5 in topul celor mai frumoase muzee de istorie naturala din Europa. Primul in top este "British Museum", din Londra, iar pe locul doi, "Muzeul National de Istorie Naturala din Paris". Pentru o perioada, muzeul Antipa a fost unic in lume, datorita modalitatii inedite gasite de Grigore Antipa de a prezenta animalele in mediul lor natural.

O vizita la Muzeul National de Istorie Naturala Grigore Antipa inseamna o fascinanta calatorie prin timp, de la nasterea Universului si pana astazi, pentru a sti cum s-a format planeta pe care traim, cum au aparut si au evoluat vietuitoarele, cum s-a ajuns la diversitatea formelor de viata pe care le intalnim astazi la tot pasul. Patrimoniul muzeului este format din peste 2 milioane de piese, grupate in diferite colectii zoologice, paleonotologice, de minerale si roci si etnografice. Muzeul detine colectii zoologice care apartin majoritatii grupelor de animale nevertebrate si vertebrate (inclusiv fosile) dar si colectii de anatomie comparata, geologie (minerale si roci), etnografie si antropolgie, diorame si biogrupe.

La subsol este prezentata Biodiversitatea Romaniei si sunt marcate cele cinci bioregiuni din tara: alpina, continentala, panonica, stepica si pontica. Intr-o diorama de 17 m lungime, ca un acvariu urias, sunt expusi pesti naturalizati din Marea Neagra. Tot aici se gaseste si pestera, intr-o forma extinsa, si imbunatatita cu desene rupestre si oase umane. La parterul muzeului, vizitatorii vor avea ocazia sa vada fauna Globului, cu ursi polari si foci plutind pe bucati de gheata sau specii exotice din Madagascar, India sau Australia. In muzeu exista o sectiune dedicata rocilor si mineralelor, dar si o zona unde sunt expuse schelete de morsa, narval si balena cu cocoasa. Unul dintre cele mai impresionante puncte din muzeu este casa scarii de la parter, pe al carei tavan sunt proiectii cu uriasii marilor si ai oceanelor. Spectaculoase sunt si proiectiile interactive din sala destinata anatomiei omului. La etaj se pot afla informatii despre originile si evolutia vietii, paleontologie, lumea insectelor si complexitatea speciei umane. Tot pe acest nivel se gasesc spatiile interactive, destinate copiilor si nu numai.

Vizitatorii vor putea vedea scheletul de Dinotherium Gigantissimum, singurul complet din lume, sau renumita colectie de fluturi. Exemplarele de animale naturalizate ale muzeului sunt expuse in mediul lor natural creat, alaturi de vecinii sau dusmanii lor din acest habitat, in ipostaze cat mai naturale. Astfel, poti vedea o haita de lupi care ataca un cerb, sau un pui de strut care iese din ou. La intrarea in muzeu, vizitatorii vor vedea scheletul unui mastodont din America de Nord iar pe pereti doua trofee cu capete de elefant.

In cadrul colectiilor, locul cel mai important din punct de vedere stiintific, il ocupa exemplarele folosite la descrierea unor specii noi (in lume) pentru stiinta, asa-numitele exemplare-tip, cifrate la peste 6.000 exemplare si apartinand la diverse grupuri de animale, mai ales din fauna straina. Pentru multe dintre acestea Muzeul Grigore Antipa este singurul muzeu din lume in care pot fi gasite de catre specialisti. Colectii celebre precum cea de heteroptere A. L. Montandon, colectia de moluste Bielz, pestii din fondul Antipa, lepidopterele lui Ostrogovich si mai ales colectia de lepidoptere Aristide Caradja au fost si sunt cercetate de multi dintre specialistii romani si straini. Dupa decembrie 1989 colectiile au continuat sa se imbogateasca prin materialul colectat in timpul deplasarilor din tara dar si in expeditiile organizate de muzeu in Indonezia (1991) si Brazilia (1994). Impreuna cu „Oceanic Club” din Constanta, Muzeul Grigore Antipa a participat in anii 2005-2006 la 2 expeditii in zona mediteraneana. Schimburile de material zoologic, cercetarea colectiilor care apartin unor institutii din S.U.A., Anglia, Germania, Franta, Brazilia, Austria, Italia, Australia, Israel, Olanda etc. de catre specialistii muzeului recunoscuti pe plan mondial, precum si o serie de donatii valoroase au sporit patrimoniul muzeului.

In februarie 2009 au inceput lucrari de modernizare ale muzeului, institutia fiind redeschisa publicului la 17 septembrie 2011. In noua formula, muzeul are cinci sali in care se proiecteaza documentare, 66 de infotouch-uri, proiectii 3D, plasme si sisteme interactive de prezentare a exponatelor. Exista spatii destinate interactivitatii, sali multimedia si compartimente amenajate ca laboratoare in care vizitatorii pot face sau asista la experimente stiintifice, demonstratii si lucrari de laborator. Muzeul fiind si una dintre cele mai cunoscute institutii de cercetare zoologica dar si cu un patrimoniu valoros, este implicat in colaborari cu multe dintre muzeele, institutele de cercetare si universitatile din Romania si din intreaga lume.

Muzeul Antipa se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 1. Se viziteaza zilnic, de marti pana duminica, intre orele 10:00-20:00.