Muzeul Satului Dimitrie Gusti
Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Soseaua Kiseleff, nr. 28-30
Program: 09:00 - 17:00 | L
09:00 - 19:00 | Ma - D
Telefon: 0213/179.103
Fax: 0213/179.068
Website: muzeul-satului.ro
E-mail: relatii.publice@
muzeul-satului.ro

Muzeul Satului Dimitrie Gusti, unul din primele muzee etnografice in aer liber din Romania si din lume, a lua fiinta la Bucuresti, in Parcul Herastrau, in anul 1936. In anii '30, in Europa, existau doar doua muzee in aer liber: "Muzeul Skansen", din Stockholm (Suedia, 1891), si "Muzeul Bigdo", din Lillehamer (Norvegia ). In tara noastra, la vremea respectiva, isi avea deschise portile, pentru public, "Muzeul Etnografic al Transilvaniei" din Parcul Hoia, de la Cluj, fondat in 1929 de catre profesorul Rumulus Vuia. Crearea Muzeului National al Satului Dimitrie Gusti este rodul unor cercetari intense si sustinute, teoretice si de teren, ca si a unor experimente muzeografice, de peste un deceniu, coordonate de profesorul Dimitrie Gusti, intemeietor al Scolii Sociologice din Bucuresti.

Se intinde pe 30 de hectare si cuprinde peste 70 de case, 99 dependinte si biserici. Fiecare cladire reprezinta un muzeu in miniatura, fiind dotat cu obiecte traditionale, de la stergare si oale, pana la mori de apa si de vant sau prese de ulei. Casele si bisericile reprezinta toate zonele tarii si sunt din diverse perioade ale culturii poporului roman, muzeul incercand sa reconstituie, intr-un cadru natural generos, ambianta intima a fiecarei locuinte. In jurul fiecarei case se pot observa hambarele, grajdurile si celelalte acareturi, gardurile lucrate din lemn, nuiele sau chirpici, portile modeste sau impunatoare.

Monumentele, in totalitate originale, sunt marturii de viata traditionala romaneasca, dar, in acelasi timp, constituie si ilustrarea unei anume conceptii muzeologice si de prezervare a patrimoniului construit. Muzeul adaposteste monumente de arhitectura traditionala: gospodarii, biserici, instalatii taranesti, ateliere mestesugaresti (290 de constructii). De asemenea, muzeul detine piese etnografice si de arta populara reunite in colectii pe genuri de creatie: port, ceramica, scoarte, lemn, icoane pe lemn si sticla, obiceiuri (52.000 piese); arhiva muzeologica cuprinde documente, fotografii negative pe sticla si celuloid, diapozitive, filme, inregistrari audio si video (circa 200.000 piese). Printre cele mai valoroase obiective amintim: Gospodaria Moiseni, datata 1780 (adusa in muzeu de prof. dr. Gheorghe Focsa), Gospodaria Berbesti, de la 1775, Gospodaria Ieud, datata 1890 si Biserica Dragomiresti, 1722, toate din Maramures; Gospodaria Salciua de Jos din Alba, din 1815; Biserica Rapciuni, 1773, Casa monocelulara Zapodeni; Presa de ulei de la Gura Raului din judetul Sibiu.

Din Moldova au fost aduse 10 gospodarii, printre care si casa din Straja datand din 1760. Nu pot trece neobservate gospodaria lipoveneasca, de la 1898 si cherhanaua, ambele din Jurilovca. Arhitectura populara din Muntenia este ilustrata, printre altele, de frumoasa gospodarie din Chiojdu, construita din bolovani si avand un foisor cu stalpi ciopliti. Din Oltenia au fost aduse bordeiele din Draghiceni si Castranova, care reprezinta locuinte arhaice. De asemenea, din Transilvania a fost adusa casa din Salciua, Tara Motilor, care se distinge prin acoperisul enorm din paie. Vizitatorii pot admira in muzeu si moara de vant din Dobrogea sau atelierul de olarie din Horezu.

Periodic, aici se organizeaza expozitii tematice, spectacole folclorice sustinute de ansambluri profesioniste sau de amatori, recitaluri de muzica si poezie, intalniri etnografice zonale, demonstratii sustinute de mesteri populari sau targuri de arta populara. Intrate in traditia muzeului, Targul Mesterilor Populari, Tabara de Creatie Vara pe Ulita, Festivalul Obiceiurilor de Iarna Florile Dalbe, Zilele Zonelor Etnografice, Zilele Culturii Diferitelor Popoare, sustinute de Ambasadele tarilor respective atrag un numar mare de vizitatori si contribuie la cresterea publicului Muzeului National al Satului.

Din anul 2001, Muzeul Satului face parte din reteaua muzeelor cuprinse in programul Primavara muzeelor, initiat de "Directia Muzeelor Frantei", ce incurajeaza contactele si schimburile intre muzeele europene afiliate retelei ca si realizare de actiuni culturale (expozitii, conferinte, festivaluri, etc.) pe o tema comuna.

Muzeul Satului este una din principalele atractii ale capitalei Romaniei, cunoscut fiind chiar si peste hotare. El este amplasat intr-o admirabila zona verde, pe malul lacului Herastrau, adresa sa fiind: Soseaua Kiseleff nr. 28-30, sector 1, Bucuresti. Din Parcul Herastrau exista o poarta de acces in muzeu, Poarta Miorita. Muzeul se poate vizita de marti pana duminica intre orele 09:00-19:00, iar lunea intre orele 09:00-17:00. Printr-o diversitate de publicatii, difuzate prin libraria muzeului: ghiduri, pliante, albume, carti postale, diapozitive, CD-uri, casete video si audio etc., publicul este invitat sa descopere muzeul si valorile sale si, implicit, pe cele ale creatiei populare, sa le cunoasca si sa le pretuiasca.