Muzeul Taranului Roman din
Bucuresti

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Soseaua Kiseleff, nr. 3
Program: Luni - Inchis
10:00 - 18:00 | Ma - D
Telefon: 0213/179.661
Fax: 0213/179.660
Website: muzeultaranuluiroman.ro
E-mail: info@muzeul
taranuluiroman.ro

Muzeul National al Taranului Roman, infiintat la 5 februarie 1990, este continuatorul unor traditii muzeale datand inca din anul 1875 cand a fost constituita, pe langa Muzeul National de Antichitatii, prima sectiune de arta textila cu "lucrari facute la tara", dupa cum propusese criticul literar Titu Maiorescu. Muzeul National al Taranului Roman este unul dintre cele mai diversificate muzee din familia europeana a Muzeelor de Arte si Traditii Populare fiind desemnat in 1996 cu Premiul "Muzeul European al Anului". Muzeul detine colectii de ceramica, port popular, tesaturi pentru interior, lemn, mobile, feronerie, scoarte si multe altele. In cadrul muzeului mai exista un cinematograf, o galerie de arta taraneasca cu vanzare, un club si o librarie.

Muzeul Taranului Roman, detine cea mai bogata colectie de obiecte taranesti din Romania, colectii fara egal privind etnografia taraneasca romaneasca, incluzand costume, mobilier, covoare si obiecte religioase. Cele aproape 90.000 de piese aflate in patrimoniul sau sunt tot atatia martori care pot ajuta pe contemporanii nostri sa inteleaga cultura satului. Din cele 90.000 de obiecte, 70.000 sunt din vechea colectie si 20.000 au fost achizitionate incepand din 1990. Modul de expunere este inovativ si original. S-au facut multe pentru ca obiectele sa fie prezentate intr-o maniera cat mai atractiva. Cele mai multe obiecte sunt expuse liber si etichetele sunt evitate. Muzeul poseda colectii de port, ceramica, mobilier, icoane pe lemn si sticla, xilogravuri, obiecte religioase, tesaturi, covoare, unelte, precum si o importanta colectie de arta populara straina, constituita datorita stradaniei etnografului Tancred Banateanu. Dupa 1990 au fost achizitionate sase biserici de lemn din judetele Arad si Hunedoara, patru conservate in situ, iar doua, in incinta muzeului. Muzeul detine in administrare si expozitia deschisa in incinta Casei de Piatra de la Herasti.

Colectia de ceramica

cuprinde circa 18.000 de piese reprezentative pentru productia celor aproape 200 centre de olarit din Romania. Cea mai veche piesa de ceramica datata poarta inscriptia 1746. Colectia de port numara aproape 20.000 de piese de costum din toate provinciile romanesti, un fond valoros pentru cercetarea croiului, a materialelor folosite, a decorului, a cromaticii, a functiilor, reprezentative pentru toate provinciile tarii, din secolele XIX si XX. Cele aproape 10.000 de piese care alcatuiesc colectia de tesaturi pentru interior, confectionate din in, canepa, bumbac, borangic sunt elementele de baza cu care taranul a alcatuit arhitectura interioara a casei. Colectia de lemn, mobilier si feronerie numara aproximativ 8.000 de obiecte, selectionate dupa criteriul reprezentativitatii, al vechimii, unicitatii si al valorii artistice. Colectia cuprinde unelte traditionale, elemente de arhitectura, piese de mobilier (lazi de zestre, blidare, dulapuri, coltare), instrumentar pastoral si pentru industria casnica textila. Icoanele pe sticla si pe lemn, izvoadele pentru icoane, xilogravurile, vesmintele preotesti, vasele si alte obiecte cu destinatii liturgice, troitele si crucile alcatuiesc colectia religioase al carei numar cuprinde aproape 4.000 de piese.

Urmand modelul altor muzee mari din occident, Muzeul Taranului Roman incearca sa se reinventeze in fiecare zi. Clubul si terasa deschise in incinta muzeului sunt spatii pline de agitatie, oameni de toate felurile si mai ales evenimente cat mai diverse. Atmosfera este pe masura muzeului, energica si in acelasi timp relaxanta. In preajma sarbatorilor religioase, in curtea muzeului sunt organizate targuri tematice, cu produse traditionale romanesti, produse lucrate manual si preparate culinare delicioase.

Muzeul Taranului Roman se afla pe Soseaua Kiseleff, la numarul 3, in apropiere de Piata Victoriei. Este deschis de marti pana duminica, intre orele 10:00–18:00.