Situl Arheologic de la Cornesti

In localitatea timiseana Cornesti exista un sit arheologic de o dimensiune impresionanta, fiind, poate, cea mai mare fortificatie preistorica din Europa. Aceasta fortificatie, intinsa pe 1.720 de hectare, apartine populatiilor din epoca bronzului, datand din mileniul al II-lea inainte de Hristos. Vestigiile aflate la Cornesti au atras atentia istoricilor europeni, iar statul german a oferit 300.000 de euro pentru cercetarea sitului. Ca importanta, poate fi comparat cu Stonehenge, dupa cum spun arheologii care incearca acum sa-i afle toate secretele.

Fortificatia este formata din patru inele concentrice, zidurile cetatii, ridicate cu ajutorul unor piloni din lemn pe care s-a adaugat pamant. Constructia avea o pozitie strategica, fiind situata in apropierea Muresului de unde era adusa sarea, dar si de Muntii Banatului. In felul acesta localnicii stabileau relatii comerciale pentru a obtine provizii. Dealurile pe care este asezat satul Cornesti s-au format datorita iarcurilor, santuri adanci de trei metri care ii tineau departe pe atacatori. Startul primelor sapaturi le-a dat profesorul Alexandru Szentmiklosi, pe cheltuiala proprie.

Comunitatea din fortareata de la Cornesti era formata din stramosii dacilor, care se ocupau cu agricultura si cresterea animalelor. Locuiau in case semi-ingropate, facute din gropi circulare, cu o structura din lemn si acoperite cu paie. Arheologii spun ca, potrivit descoperirilor de la fata locului, aveau zone de cult si ritualuri de depuneri de obiecte (vase ceramice, obiecte de metal si chiar alimente), iar populatiile faceau schimburi comerciale intre ele. In plus, arheologii sunt siguri ca populatia acestui sit a fost printre primele din Epoca Bronzului Tarziu care au adoptat incineratia ca ritual funerar.

Desi pentru ca secretul din spatele fortificatiei sa fie descoperit este nevoie de timp si bani, un lucru e cert: necesitatea introducerii sitului de la Cornesti in circuitul turistic. Astfel, s-ar putea mari interesul celor doritori de a parasi in weekend aglomerarile urbane, cu conditia ca la Cornesti sa se construiasca un sat de vacanta. De asemenea, cei pasionati de istorie pot opta, contra cost, pentru experimentarea modului de viata din epoca bronzului, cum se intampla in alte tari. Atractia turistica a sitului este garantata de spectaculozitatea monumentului istoric, pozitionarea intre Timisoara si Arad, prezenta baltilor de pescuit si a fortificatiei de pamant, precum si de existenta altor monumente istorice in zona. Specialistii strang acum documentatia necesara pentru a introduce fortificatia in patrimoniul UNESCO.