Situl Arheologic Sarmizegetusa Regia

Sarmizegetusa Regia a fost capitala Daciei preromane. Majoritatea istoricilor considera ca denumirea se traduce prin “Cetatea de pe stanca”. Aflata pe varful unei stanci, la 1.200 de metri inaltime, Cetatea de pe Dealul Gradistei este cea mai mare dintre fortificatiile dacice. Fortareata a fost centrul strategic al sistemului defensiv dacic din Muntii Orastie si cuprinde 6 citadele. Sarmizegetusa Regia este la circa 30 de Km distanta de Orastie si 40 de Km de orasul Calan. Ultima portiune a traseului este un urcus de patru Km prin padure, pe care se poate merge atat cu masina, cat si pe jos.

Situl antic este construit in intregime pe terase antropogene: cetatea inconjurata de ziduri, sanctuarele monumentale, atelierele infloritoare, locuintele, elementele de captare si filtrare a apei potabile, apar structurate de un sistem de drumuri coerent si bine intretinut. Aspectul grandios al asezarii in momentul cuceririi romane, ca si functiile economice evidentiate de sapaturile sistematice, i-au determinat pe cercetatori sa considere complexul de constructii care se aliniaza de-a lungul a aproape 6 km, ca o asezare protourbana sau un oras. Sapaturile arheologice sistematice au evidentiat trei zone functional diferite: Cetatea, Zona Sacra, Zona Civila.

Zidurile cetatii, ridicate in tehnica obisnuita, „murus Dacicus”, inconjurau un mamelon cu cota de 1.000 m, respectand configuratia terenului. Dupa cucerire, romanii reamenajaza cetatea, marindu-i suprafata. Zona sacra era situata la est de cetate, pe doua terase. Cel mai important ansamblu descoperit de arheologi la Sarmizegetusa Regia este “Calendarul circular”, dar au mai fost identificate (in zona civila) si locuinte, magazii, ateliere, rezervoare de apa. Asezarea civila este cel mai mare habitat cunoscut pana astazi in lumea dacica, ocupand zeci de terase artificiale, dintre care au fost cercetate pana in prezent numai cateva. In urma sapaturilor au fost gasite monede de aur cu inscrisul “Koson”, dar si un vas pe care apare inscriptia “Decebalus per Scorilo”. In anul 2011, Consiliul Judetean Hunedoara a pus in pericol o suprafata de aproape 30 de m din zidul cetatii, construind fara acordul arheologilor, o parcare.

Capitala Daciei a atins apogeul sub Decebal, regele dac infrant de Imperiul Roman in timpul domniei imparatului Traian. Dupa infrangerea dacilor, cuceritorii au stabilit o garnizoana militara acolo si au inceput sa darame cetatea. Noua capitala romana, Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa a fost construita la o distanta de 40 km de Sarmizegetusa Regia. Imparatul Hadrian, voia ca noua capitala construita de Traian sa fie perceputa ca o continuatoare a celei dacice, de aceea i-a si adaugat numele de Sarmizegetusa. Astazi, pe locul Ulpiei Traiana Sarmizegetusa se afla localitatea Sarmizegetusa, din judetul Hunedoara.