Situl Arheologic Sarmizegetusa Ulpia Traiana

Civilizatia daco-romana si vestigiile pastrate cu grija de catre reprezentantii Muzeului Civilizatiei Dacice si Romane (MCDR) din Deva au devenit tot mai atractive pentru turisti. Astfel ca, in 2013 un numar de 88.000 de vizitatori au trecut pragul institutiilor din subordinea muzeului din Deva, iar dintre acestia peste 52.000 au fost inregistrati doar la Ulpia Traiana. Oras in Dacia romana, fondat de primul guvernator al provinciei, Terentius Scaurianus, intre anii 108-110, in timpul domniei Imparatului Hadrian orasul primeste si numele de Sarmizegetusa, purtat de capitala Regatului Dac al lui Decebal, situata la 40 de km E de noua ctitorie. Daca vechea capitala a Daciei preromane se situa in Muntii Orastiei la o altitudine de 1.200 m, Sarmizegetusa Romana era amplasata pe un teren aproape ses, in bazinul Hategului, la cota 531 m.

Complexul arheologic ofera vizitatorilor vestigii romane: amfiteatrul, palatul augustalilor, forul, templele unor divinitati. Vizitatorii pot urmari zidurile amfiteatrului de forma eliptica, precum si traseul canalului de scurgere din interiorul arenei. In partea de sud-vest a amfiteatrului se afla un complex de sanctuare inchinat diversilor zei si o basilica. In partea de nord a complexului arheologic, vizitatorii pot vedea fostul palat al augustalilor, forumul si sediul procuratorului financiar. In nord-vestul coloniei Ulpia exista un muzeu arheologic al fostei colonii in care sunt expuse obiecte apartinand coloniei: monede, pietre de mormant, stele si altare funerare, inscriptii, statuile votive ale lui Jupiter si Higeea, reliefuri ale Cavalerului Trac, ale Dianei, ale Cavalerilor Danubieni, capete de statui de bronz, busturi ale lui Marte, Minerva, medalioane, fibule, mozaicuri, obiecte de argint si bronz, ceramica, sticlarie, precum si capul unei statui de bronz reprezentand pe Imparatul Traian. Muzeul, inaugurat la 9 august 1982, are o expozitie permanenta ce ocupa patru sali la parter si cinci sali la etaj. La parter mai exista o sala care e destinata expozitiilor temporare. Cateva piese sunt expuse si in curtea si cerdacul muzeului.

Autoritatea Nationala pentru Turism a reusit, recent, sa includa Ulpia Traiana Sarmizegetusa in circuitul “Ruta Imparatilor Romani”, alaturi de obiective din Bulgaria, Croatia si Serbia. Pe langa fosta capitala a Daciei Romane, vizitatorii vor avea de vazut si siturile de la Adamclisi, Histria, Apulum si Rosia Montana. Insa cel mai important proiect care vizeaza situl roman din comuna Sarmizegetusa este refacerea partiala a Capitoliului din vechea Colonia Dacica Sarmizegetusa. Templul era edificiul dominant al intregului for. Potrivit arheologilor, Capitoliul din Sarmizegetusa este “din punct de vedere religios si politic, cel mai important edificiu al Daciei Romane. Prin Capitoliu, poate fi considerata Sarmizegetusa o copie a Romei”.

Cotidianul britanic “The Guardian” a publicat o lista cu cele mai frumoase destinatii turistice din tara noastra, in fruntea listei aflandu-se complexul arheologic de la Sarmizegetusa. Cotidianul numeste Romania “una dintre cele mai fascinante tari din Europa”. Cotidianul recomanda sa vizitati cu incredere Romania, obiectivele turistice dar si sa va bucurati de peisajele pe care natura ni le ofera. Pentru vizitatori exista o parcare si un mic local unde se pot servi mancaruri traditionale hategane. Ca posibilitati de cazare poate fi folosita fie zona din jurul coloniei, unde poate fi amplasat foarte usor un cort, sau satul unde se practica deja turismul rural.