Situl Arheologic de la Turdas

Asezarea de la Turdas (comuna Turdas, judetul Hunedoara) era cunoscuta de arheologi inca de la jumatatea secolului al XIX-lea, datorita materialului deosebit de bogat descoperit. Explicatia materialului arheologic foarte bogat, descoperit de-a lungul timpului in zona, sta in faptul ca aceasta asezare, estimata la 100 de hectare suprafata, era de fapt un oras, lucru dovedit de existenta fortificatiilor din lemn, unul chiar consacrat religios, dovada fiind sacrificiile umane descoperite. In ceea ce priveste vechimea acestui oras ea este de peste 6.200 de ani, ceea ce face ca orasul de la Turdas sa fie cu mult mai batran decat piramidele egipetenilor. Primele cercetari s-au facut in jurul anului 1850, fiind printre primele situri cercetate in Romania. Prima cercetare sistematica s-a facut in 1875, de prima femeie arheolog din zona aceasta a Europei, Zsofia Torma.

Potrivit arheologilor vechiul oras avea 1.300 de metri de fortificatii si in jur de 6-7 km de imprejmuiri. Sistemul de fortificatii era realizat din lemn si alcatuit din 11 palisade si o serie de santuri succesive ce aveau la acea vreme o profunzime de 200 de metri. In aceasta zona s-au descoperit si doua porti, tot din lemn, cu turnuri, care reprezentau intrarea in sistemul de fortificatii, dar si o serie de obiecte din ceramica si 60 de cuptoare. Printre obiectele de ceramica descoperite la Turdas se numara mai multe statuete antropomorfe si zoomorfe, dar si o serie de statuete ce reprezinta siluete asezate pe tron, acestea din urma reprezentand un simbol al regalitatii. S-au descoperit si cinci schelete despre care expertii sustin ca ar fi reprezentat sacrificii.

Sistemul de fortificatii descoperit de arheologii sibieni e oglinda celui pe care Nicolae Vlassa il descoperise incizat pe o tablita. Ideea lui Vlassa ca, pe aceasta tablita, locuitorii vechiului oras au desenat sistemul de fortificatii al asezarii a fost astfel confirmata. De interes este si arhitectura caselor din acest oras: "case imense, si ca inaltime si anvergura, cu podina suspendata". Altfel spus, din cauza deselor inundatii care afectau perimetrul, oamenii si-au construit case suspendate, pe stalpi imensi de 6-8 metri. Inundatiile afectau insa pivnitele si vetrele care se gaseau la nivelul solului, asa ca asezarea era refacuta dupa calamitati ale naturii. S-au descoperit astfel sase orizonturi de arhitectura suprapuse, dar si un numar foarte mare de complexe arheologice: peste 3.000, in conditiile in care, in alte locuri, cateva situri abia totalizeaza impreuna 2.000 de complexe arheologice.

O echipa de arheologi romani vrea sa realizeze o reconstituire a celui mai vechi oras din Transilvania, care s-ar fi aflat odinioara pe actualul teritoriu al comunei Turdas, din judetul Hunedoara. Oamenii de stiinta vor sa faca acest lucru in cadrul unui parc arheologic (ce urmeaza a fi finalizat pana in 2016), care sa fie construit in apropiere autostrazii Sibiu-Nadlac. Viitorul parc arheologic va fi un model viu a ceea ce se intampla in zona Turdas in urma cu peste 6.200 de ani; in locuintele ce vor popula arealul stabilit turistii urmand sa vada obiecte sau replici ale acestora, descoperite in situl arheologic.

"Cultura Turdas" este una dintre cele mai cunoscute culturi ale neoliticului dezvoltat (aproximativ 5.500-4.000 i.Ch.).