Barajul si lacul de acumulare Dragan

Localitatea: Intre Ciucea si Poieni
Judet: Cluj
Regiunea: Transilvania
Acces: De pe DN1, Cluj-Oradea, din Cluj-Napoca pana la baraj fiind in jur de 70 km
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Cluj

Barajul si Lacul de Acumulare Dragan (Floroiu),

finalizate in 1987, sunt situate la 25 de km de la drumul E60 daca se intra de la Bucea si la 20 km daca se intra intre Ciucea si Poieni. Barajul Dragan, cunoscut si sub denumirea de Barajul Floroiu, este unul dintre cele mai spectaculoase stavilare din tara. El asigura retentia apelor raurilor Dragan si Sebesel fiind amplasat imediat in aval de confluenta celor doua rauri. Valea stramta a prezentat conditii optime de realizare a unui baraj de beton in dublu arc. In conditiile in care in zona au lipsit surse naturale de argila si balast, s-a optat pentru construirea unui baraj din beton in arc de 120 de metri inaltime cu dubla curbura.

Lacul Dragan

se alimenteaza, in principal din apele raurilor Dragan si Sebisel, precum si din aductiunea de apa ce traverseaza muntele dinspre Scrind-Frasinet. Lacul, in conditii optime are o suprafata de 292 de hectare si 112 milioane m³ de apa. Apa lacului se foloseste pentru producerea de energie electrica, pentru atenuarea viiturilor si pentru irigatii.

Apele acumularii Dragan sunt transportate printr-o aductiune de 4.200 de metri cu un diametru de 3,60 metri si o galerie fortata de 572 de metri cu un diametru de 2,80 metri in Centrala Hidroelectrica Remeti, semiingropata sub talvegul Vaii Bisericii, intr-un put cu diametru de 22 de metri, peste care, la suprafata este amplasata camera de comanda si hala de montaj, echipata cu pod rulant care poate manevra pe put. Centrala este dotata cu doua turbine Francis de 50 MW fiecare. Tot de aici, printr-o derivatie subterana se asigura si o parte a apei pentru Centrala hidroelectrica Munteni I situata pe Valea Iadului si care are o putere instalata in cele doua turbine de 58 MW.

Obiective Turistice

Panorama superba peste baraj poate fi admirata din parcarea de sus, de pe un bloc mare de beton. Zona in care se afla barajul cu greu poate fi descrisa in cuvinte. Crestele impadurite, saltelele de muschi naturali, lacul, barajul, toate formeaza un tablou de-o frumusete aparte. La 200 de metri mai sus de baraj se afla colonia Floroiu, candva un orasel in miniatura, ridicat pentru constructori si familiile lor. Privind spre coada lacului, iese in evidenta, ca un paznic impunator si tacut, Varful Buteasa (1.714 metri). In dreapta se vad catunul Alunu, adormit sub Varful Caprei, Poienita - cu ultimele case atarnate de deal la Miscu, iar spre Remeti, pasunea tranisenilor, Ransoru (Luncsor). In stanga e Saua Intre Munti, ce face legatura intre Varfuras si Vladeasa, de sub care izvoraste paraul Zarna, apoi Zarnisoara, cu grohotisurile abundente de pe versantul drept si Fata Tarnitei.

Lacul de acumulare este populat cu peste (clean, mreana, pastrav indigen, pastrav curcubeu si chiar pastrav auriu) oferind astfel un loc minunat pentru pescarii ce doresc sa se relaxeze aici. Sub apa, nu departe de baraj, stau ascunse zidurile cabanei de la Paraul Crucii. Aici s-au refugiat foarte multi romani din toate satele cedate prin dictatul de la Viena in 1940. De aici treceau peste munte la Stana de Vale sau Budureasa sa-si aduca cele necesare traiului.