Portile de Fier I (Barajul
Gura Vaii)

Localitatea: Gura Vaii
Judet: Mehedinti
Regiunea: Oltenia
Acces: La 15 km in amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Mehedinti si in Serbia

Sistemul Portile de Fier I este unul din cele mai mari constructii hidrotehnice din Europa si cel mai mare de pe Dunare, cu o putere instalata de 2.235 de MW. Construirea Barajului de la Gura Vaii s-a realizat in parteneriat cu Iugoslavia in perioada 1964-1972, producand mutatii semnificative la nivelul ecosistemelor naturale si umane. Aceasta constructie este simetrica, avand doua centrale hidroelectrice despartite de barajul deversor, cu o lungime de 441 m si 14 guri deversoare, inaltimea barajului fiind de 74 m. Hidrocentrala de la Portile de Fier I este cea mai mare din Romania, producand 50% din hidroenergia tarii.

Lacul sau de acumulare

cu un volum de peste 2.200 milioane m³ se intinde pe o lungime de 120 km, de la baraj pana la confluenta cu raul Tisa. Lacul cuprinde in principal zona Defileului Dunarii, cel mai mare defileu din Europa, cuprins intre localitatile Bazias si Orsova. Trecerea vapoarelor se face prin cele doua ecluze construite simetric fata de axul barajului. Sistemul de ecluzare este in doua trepte dupa principiul vaselor comunicante (diferenta de nivel a apei este de 30 m). In urma formarii lacului de acumulare au fost stramutate 7 localitati pe malul sarbesc si 10 localitati pe malul romanesc (Orsova, Ada-Kaleh, Ogradena, Varciorova, Tisovita, Plavisevita etc.).

Dupa construirea barajului de la Gura Vaii si formarii lacului de acumulare, gurile de varsare a tuturor afluentilor directi ai Dunarii au fost inundate si transformate in golfuri de diferite dimensiuni. Cele mai mari golfuri sunt cele ale Cernei, Bahnei (in apropierea barajului de la „Portile de Fier” I) si Mraconiei (suprapus unei linii de falie). In sectorul Bazias-Camenita, procesul a constat in acoperirea de catre apele Dunarii a conurilor de dejectie formate de rauri la varsarea in Dunare (Liborajdea, Brestelnic, Berzasca, Camenita). In consecinta, a crescut suprafata luciului apei, creandu-se noi habitate acvatice si ripariene, caracterizate de topoclimate specifice (cresterea umiditatii, scaderea amplitudinii diurne a temperaturilor etc.).

Ambele hidrocentrale

sunt exploatate in parteneriat cu partea sarba, centralele romana si sarbeasca de la Portile de Fier I cumuland 2.160 MW, iar cele de la Portile de Fier II cumuland 500 MW. Centralele Portile de Fier I si II pot turbina un debit instalat de 8.700 m³/s. Centrala Portile de Fier I este amplasata la 15 km amonte de orasul Drobeta Turnu-Severin, iar centrala Portile de Fier II la 60 km in aval.

Obiective Turistice

Regiunea Defileului Dunarii reprezinta una din cele mai pitoresti si atractive zone turistice, atat prin frumusetile naturale ale regiunii cat si prin monumentele istorice datand din perioada imperiului roman. Defileul Portile de Fier este considerat un muzeu geologic in aer liber. Aici exista o varietate de roci magmatice, metamorfice si sedimentare. Remarcabile sunt rocile tipice zonei Portile de Fier, ca: gresia de Gura Vaii, calcarele urgoniene din Cazanele Dunarii, granitul de Ogradena, gabbroul de Iuti, serpentinite de Tisovita si Plavisevita. Pentru protejarea habitatului sau natural deosebit, regiunea defileului Dunarii a fost inclusa in Parcul Natural Portile de Fier. In arealul Parcului Natural Portile de Fier se pot desfasura programe turistice ce valorifica resursele naturale de biodiversitate si peisaj existente in aceasta zona a tarii. Datorita bogatiei avifaunistice, cursul Dunarii din zona Portile de Fier este declarat Sit Natura 2000. Diversitatea biologica, complexitatea substratului geologic, la care se adauga valorile culturale, fac ca zona Portile de Fier sa aiba o reputatie stiintifica internationala.

Zona Portile de Fier are un bogat potential arheologic, istoric si turistic. Ruinele castrului roman Drobeta si ale podului construit de imparatul roman Traian peste Dunare sunt numai cateva din atractiile oferite de Muzeul Portile de Fier din orasul Drobeta Turnu-Severin. Muzeul Hidrocentralei Portile de Fier I s-a deschis in 1976, prezentand caracteristicile generale ale Dunarii, datele hidrologice, marturii materiale ale asezarilor umane din zona. Incursiunea in Muzeul de la Hidrocentrala Portile de Fier I se incheie cu coborarea in Sala turbinelor, unde se pot admira cele 6 turbine Kaplan, cu o putere instalata a fiecareia de 194,5 MW. Greutatea unei turbine este de 3.680 t. Axul turbinei are o lungime de 18 m si 71,5 rotatii pe minut. La capatul inferior al acestuia se gaseste asamblat butucul cu cele 6 pale (20 t fiecare pala). Rotorul generatorului are 600 t greutate si 14 m diametru. Caderea medie de apa este de 27,5 m, iar debitul necesar fiecarei turbine este de 800 mc/s. Curentul produs de turbine trece la cele 6 transformatoare ridicatoare de putere, apoi este transmis la statiile de conexiune.