Barajul si lacul de acumulare Siriu

Localitatea: Siriu
Judet: Buzau
Regiunea: Muntenia
Acces: Se afla pe DN 10 la jumatatea distantei dintre Buzau si Brasov
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Teritoriul administrativ al judetului Buzau

Barajul Siriu,

finalizat in 1985, este un baraj de pamant aflat pe raul Buzau, in comuna Siriu din judetul Buzau, intre masivul Siriu si masivul Podu Calului. Cu o inaltime de 122 metri si o lungime a coronamentului de 570 m, Barajul Siriu este construit din roca, steril si argila. Este al doilea din lume, dupa cel din Retezat, construit fara a fi folosit cimentul. Volumul umpluturilor totalizeaza 8,3 milioane m³ anrocamente Situat intr-o zona mirifica, inconjurat de paduri de basm, lacul este strabatut de-a lungul malului de un drum spectaculos, DN 10 Buzau-Brasov, ce trece prin doua viaducte, Giurca si Teherau. Viaductul Giurca are o lungime de 276 m, cu piloni de 46 m inaltime, iar viaductul Stanca Teharau, strapunge stanca versantului cu acelasi nume dand senzatia unui pod suspendat. De pe viaduct, se urmeaza un drum pe serpentine catre cascada Pruncea, aflata la 5 km de Siriu.

Lacul Siriu

este un lac de acumulare artificial destinat producerii de energie electrica in hidrocentrala Nehoiasu. Lacul, situat pe cursul superior al raului Buzau, se afla pe teritoriul comunei Siriu, judetul Buzau. Este una dintre cele mai frumoase destinatii turistice din judetul Buzau. Lacul are o adancime maxima de 120 m, lungimea de 11,5 km, o suprafata de 420 ha si un volum de 155 milioane m³ de apa.

Apa captata in lacul de acumulare este dusa prin tunele pana la centrala electrica Podu Negru (Hidrocentrala Nehoiasu), care este dotata cu o turbina ce are o putere instalata de 42 MW. Hidrocentrala Nehoiasu a fost pusa in functiune in anul 1988. Conform proiectului initial, apa din lacul Siriu urma a fi folosita si la irigarea a aproximativ 50.000 de hectare agricole din judetul Buzau.

Obiective Turistice

Cei ajunsi la Siriu dispun de posibilitati de Pescuit sportiv si agrement. Pe timpul verii, zona din coada lacului Siriu dispune de posibilitati de plaja, plimbari cu pluta si pescuit sportiv. Se poate pescui scobar, caras, pastrav, crap si clean. Pe lacul Siriu se pot practica diverse sporturi nautice. Tot in coada lacului, chiar pe malul raului Buzau si paraului Hartagu, este amplasata si Tabara Hartagu. Din Hartagu pleaca principalele trasee turistice care duc in Muntii Vrancei, Podu Calului, Siriu si Penteleu. Langa lacul Siriu se gaseste ministatiunea Baile Siriu. Baile au trei izvoare de ape minerale feroase, termale, usor bicarbonate, clorurosodice, sulfuroase si foarte slab mineralizate.