Lacul Bucura

Localitatea: In apropiere de Poiana Pelegi
Judet: Hunedoara
Regiunea: Transilvania
Acces: Trasee turistice amenajate
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Parcul National Retezat

Lacul Bucura, una dintre destinatiile favorite ale turistilor, este cel mai mare lac glaciar de pe teritoriul tarii noastre, situat in Parcul National Retezat din Muntii Retezat, judetul Hunedoara. Este situat la o altitudine de 2.040 metri in Caldarea Bucura, sub Varful Peleaga si Saua Bucurei. Impreuna cu abrupturile stancoase din jur, formeaza o priveliste grandioasa. Accesul la lac se poate face cu masina dinspre soseaua Hateg-Caransebes, de la km 61 (Carnesti), prin Clopotiva-Grebla-Gura Zlata-Gura Apei. De aici se merge pe jos pe drumul forestier ce se opreste la Dracsanu. Apoi, trecand pe la cascada Fetele Voilesei, urmarind valea Lapusnicului Mare se ajunge la Bucura. Traseul este de dificultate medie.

Suprafata lacului este de 8,90 ha, lungimea de 550 m si latimea medie de 160 m. Latimea maxima este de 225 m, iar volumul de 487.210 mc. Cu toate ca impresioneaza prin suprafata extraordinara, Lacul Bucura nu este deosebit de adanc. Adancimea maxima a apei este de 15,5 m, in dreptul intrarii Izvorului Pelegii in lac, mai aproape de malul opus si spre mijloc. Lacul este alimentat de 5 izvoare principale. Apa lacului deverseaza printr-un singur emisar ce o trimite spre Lacul Lia, cu un debit de aproximativ 250 l/s. Populatia piscicola este autohtona, in lac nefacandu-se populari artificiale.

Lacul Bucura este punctul de intalnire a mai multor trasee turistice din Muntii Retezat astfel incat pe malul sau a fost amenajat un refugiu salvamont cu un salvamontist de serviciu in permanenta. De asemenea pe malul lacului exista o zona unde este permisa camparea.

Loc ideal pentru cei indragostiti de natura, salbaticie si piscuri semete, Lacul Bucura presupune putin efort pentru a ajunge la el. Odata ajunsi turistii pot efectua ascensiuni catre: Vf Peleaga (2.509 m) – cel mai inalt din Retezat, Varful Bucura 1 si 2, Varful Judele - precum si catre salba de lacuri: Ana, Viorica, Lia. In apropiere de lac exista zone de campare, dar exista posibilitati de cazare si la una dintre pensiunile sau cabanele de pe traseu. Durata unui traseu pana la lac este de aproximativ 3 ore, traseul Pietrele-Lacul Bucura, care este si unul dintre cele mai cunoscute trasee de acces catre Lacul Bucura, datorita timpului scurt in care poate fi parcurs. Pe langa acest traseu, se mai pot mentiona si altele, cum ar fi: Lacul Bucura-Campul lui Neag, traseu ce se parcurge in opt sau zece ore, Gura Apei-Lacul Bucura, cunoscut ca fiind extrem de periculos pe timp de iarna. Lacul Zanoaga-Lacul Bucura, este iarasi un traseu usor de parcurs si relativ scurt, parcurgandu-se in aproximativ trei ore.

Una dintre legendele Retezatului, in care se pomeneste despre Lacul Bucura, este legata de comori. Potrivit legendei, Lacul Bucura este locul unde haiducii din Banat, Transilvania si Oltenia se intalneau pentru a-si imparti comorile. Pe urmele haiducilor se afla potera, asa ca, pentru a nu fi prinsi cu aurul si bijuteriile asupra lor, haiducii le aruncau in lac. Oamenii locului spun ca si astazi, pe fundul lacului se afla comori ce asteapta sa fie scoase la lumina.