Lacul Sfanta Ana

Localitatea: In apropiere de Tusnad
Judet: Harghita
Regiunea: Transilvania
Acces: Se afla la 55 km de Miercurea Ciuc, 48 km de municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Targu Secuiesc
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Website: -
Localizare: Este situat in masivul Ciomatu pe teritoriul Rezervatiei Naturale Mohos

Lacul Sfanta Ana este un lac de origine vulcanica, fiind singurul lac din Europa Centrala care s-a pastrat intact. Lacul se afla la o altitudine de 950 m si este situat pe teritoriul Rezervatiei Naturale Mohos, judetul Harghita, la o distanta de 55 km de municipiul Miercurea Ciuc, 48 km de municipiul Sfantu Gheorghe, respectiv 33 km de orasul Targu Secuiesc. Diferentele dintre nivelul apei si marginea craterului sunt intre 120-350 m.

Lacul este asezat pe fundul craterului unui vulcan stins, denumit Ciomatu (sau,dupa alte surse, Ciomadu), din masivul vulcanic Puciosu, locul celei mai recente eruptii vulcanice in Carpati si in Europa de Est, care a avut loc acum cateva zeci de mii de ani (probabil mai recent de acum 42.000 ani). De forma aproape circulara, are o lungime de 620 m si o latime maxima de 460 m, o suprafata de 19,50 ha si o adancime maxima de 7 m. Lacul isi completeaza apele numai din precipitatii, neavand izvoare. Fauna lacului este saraca, fiind reprezentata de sarpele de casa, tritonul cu creasta, plosnita de apa, crustacee inferioare si somonul pitic american. Lacul este considerat cel mai curat din Romania, dar si din lume datorita apei distilate, care insa nu este potabila din lipsa sarurilor minerale (mineralizarea fiind de 0,002%).

Lacul se afla intr-o zona protejata, iar camparea nu este permisa in perimetrul lacului, pentru aceasta existand o zona amenajata la cateva sute de metri departare de lac. Malul lacului este un loc ideal pentru recreere in perioadele mai calde ale anului. Exista si un punct de belvedere amenajat langa una din curbele de pe soseaua ce coboara la lac (o sa vedem un zid langa sosea si deasupra lui amenajata o platforma de lemn). Pe marginea lacului este o mica capela cu hramul Sf. Ana. Anual se tine hramul bisericesc pe 26 iulie. Pelerinajul la aceasta capela este o traditie pentru aceste locuri, inca din secolul al XII-lea. In timpurile moderne, pelerinajul inca se practica, insa cu o intensitate mult mai scazuta, ramanand mai mult un loc de intalnire pentru tinerii din zona.

Pe langa plimbatul cu barca sau pe carari de munte, turistii pot afla cum va fi vremea de pe "muntele meteorolog”, un fenomen intalnit doar in aceasta rezervatie naturala. Daca prin cele doua fisuri formate in munte ies aburi care miros intepator, este clar va ploua in urmatoarele ore. Cei mai norocosi pot intalni in calea lor si "roua cerului”, o planta carnivora rarisima, in varsta de aproape 15.000 de ani.

Despre lac circula si unele legende locale. Prima legenda face referire la o tanara, Ana, care, obligata de parinti sa se marite din interes, a fugit in seara nuntii si s-a aruncat in acest lac, disparand cu totul. A doua face referire la rivalitatea dintre doi frati: cel care locuia in cetatea de pe acest loc a vrut sa ii demonstreze celuilalt ca are o caleasca mai impozanta si ca sa ajunga la el a inhamat mai multe fecioare din popor la calesca. Acestea nu au putut sa se urneasca din loc din cauza greutatii, motiv pentru care barbatul a inceput sa le biciuiasca cu furie. Una dintre fete, Ana, s-a rugat si l-a blestemat, iar ruga ei s-a implinit. Imediat s-a pornit o furtuna puternica, cu fulgere si tunete, cutremure, iar cetatea si fratele tiran s-au scufundat in flacari. In locul cetatii, lacrimile fetelor au format un lac albastru si linistit.