Abatia Carta

Localitatea: Carta
Judet: Sibiu
Adresa: Str. Principala, nr. 110
Program: Pentru grupuri sunati in prealabil
Contact: Biserica Evanghelica Carta
Telefon: 0752/055.997
Website: -
E-mail: -

Abatia de la Carta a fost in evul mediu un asezamant monahal cistercian din Tara Fagarasului, filiala a Abatiei Igris. Infiintarea abatiei de la Carta a fost datata in anul 1202, in timpul regelui Emeric. In anul 1474, regele Matei Corvin a desfiintat abatia, deoarece localnicii din imprejurimi se plangeau mereu ca aceasta ar fi cauza atacurilor necontenite ale inamicilor. In ciuda distrugerilor monumentul si-a pastrat arhitectura impunatoare: capiteluri, chei de bolta, ferestre si console si chiar portalul de vest din secolul al XV-lea. Astazi biserica este frecventata de comunitatea evanghelica saseasca din localitatea Carta.

Primele cladiri ale manastirii au fost ridicate, din materiale perisabile, mai mult ca sigur din lemn. Cativa ani mai tarziu, probabil intre 1210 si 1215, in imediata vecinatate a cladirilor provizorii din lemn a fost construita o capela din piatra, asa-numitul oratoriu. Intre 1250 si 1300, manastirea este refacuta in stil gotic timpuriu, cu exceptia portalului de vest, care este construit in stilul gotic tarziu. Fundatiile acestei capele, cu dimensiuni reduse (circa 8-10 m) si ziduri masive, au fost scoase la lumina in primavara anului 1927, prin cercetarile arheologice intreprinse de istoricul de arta si arheologul sas Victor Roth.

Biserica evanghelica de astazi ocupa doar corul si absida fostei bazilici. Arcele boltilor se intalnesc intr-o cheie de bolta romanica infatisand chipul Fecioarei Maria, ocrotitoarea bisericii, ca stapanitoare a cerului. Celelalte chei de bolta sunt decorate simplu, cu flori de floarea-soarelui, iar intre arce se afla ferestre rotunde, cu sase lobi. In curtea casei parohiale se mai pastreaza o mica moara de apa, cu ciocanele, care bat mereu, incearcand parca sa ne aduca aminte ca timpul nu se poate opri in loc.