Moscheea Mare sau Centrala din Constanta

Localitatea: Constanta
Judet: Constanta
Adresa: Str. Arhiepiscopiei, nr. 5, in apropierea Pietei Ovidiu
Program: 09:30 - 21:30
Telefon: -
Website: -
E-mail: -

Moscheea Mare sau Centrala, unul dintre cele mai vechi obiective turistice de la malul marii, a fost un dar al regelui Carol I pentru musulmanii din Dobrogea. Construita intre anii 1910 si 1912, initial s-a numit Moscheea Carol I, apoi a fost redenumita Moscheea Mahmud al II-lea. Totusi, in prezent, credinciosii musulmani o numesc "Kral camisi" sau "Geamia Regelui". Arhitectul edificiului, Paul Constantinescu, s-a inspirat dupa o moschee din Konya, Anatolia. Imbinand elemente stilistice egiptene si bizantine cu altele romanesti, moscheea reprezinta o opera monumentala, intrata in manualele de specialitate datorita marelui inginer si inventator Gogu Constantinescu, care a folosit pentru prima oara in Romania betonul armat in constructia boltei subtiri de 4-5 cm grosime. Din turnul inalt de 50 de metri, poate fi admirata zona veche a orasului.

Constructia a fost facuta din piatra si caramida, iar cupola si minaretul, din beton armat. Moscheea are doua parti: o curte interioara cu doua portice, in care credinciosii se pot adaposti si spala picioarele inainte de a-si incepe rugaciunea si moscheea propriu-zisa cu o suprafata totala 450 mp. Cupola acoperita cu arama aurita, este inalta de 25 de metri si are un diametru de 8 metri. Coronamentul cupolei cu semiluna se vede in conditii bune dinspre mare. Soclul edificiului este placat cu piatra de Dobrogea cioplita, din vechea geamie Mahmud pastrandu-se doar mihrabul lucrat in stil maur. Usa lacasului este de marmura neagra cu incrustatii de bronz.

Marea Moschee din Constanta impresioneaza vizitatorul si prin interiorul sau deosebit. Pictura murala incanta prin culorile vii, imbinate cu maiestrie. Dominante sunt nuantele de albastru cobalt, verde smarald, ocru pastel si rosu. Mihrabul, minberul si usa mihrabului au decoratiuni policrome. Coloanele interioare sunt cioplite din marmura de la Mateias, langa Campulung. Peretii interiori sunt ornamentati cu versete din Coran pe fonduri aurite si sunt imbracati cu faianta galbena si verde. In interiorul moscheei se regaseste, la loc de cinste, covorul lui Abdul Hamid, unul dintre cele mai vechi covoare orientale, avand o suprafata de 144 de mp. De asemenea, cupola si turnul moscheei poarta la vedere simbolul lumii musulmane, semiluna.

Moscheea Mare sau Centrala, dupa cum mai este cunoscuta, monument arhitectonic al orasului, principalul edificiu al cultului musulman, loc de celebrare a sarbatorilor, al slujbelor de vineri, de Ramadan Bayram, este vizitata anual de mii de oameni. Moscheea, situata in apropierea Pietei Ovidiu, in centrul orasului, este astazi accesibila turistilor, zilnic, intre orele 9:30 si 21:30.