Sinagoga Mare din Sibiu

Localitatea: Sibiu
Judet: Sibiu
Adresa: Str. Constitutiei, nr. 17
Program: 09:00 - 14:00
Telefon: 0269/214.836
Fax: 0269/214.836
Sursa Foto: hailabord.ro
E-mail: -

Sinagoga Mare din Sibiu este un lacas de cult evreiesc din municipiul Sibiu, localizat pe Str. Constitutiei nr. 17. Ea a fost construita intre anii 1898-1899, in stil eclectic. Sinagoga este inaugurata cu mult fast la 3 septembrie 1899, cu o larga si impunatoare participare de personalitati clerice ale cultelor locale dar si cu personalitati administrative, culturale si economice. Arhitectul care a proiectat si condus lucrarile a fost Szalay Ferenc.

Din punct de vedere arhitectural, este formata dintr-un singur corp de cladire de plan dreptunghiular. Fatada din caramida rosie, este neogotica, iar in partea superioara apare o friza de triforii neoromanica. Atmosfera eleganta a cladirii se combina cu elemente gotice ale profilaturii ogivale care imbraca ferestrele jumelate. Parterul este delimitat de primul etaj printr-un brau si o friza de piatra decorata cu motive vegetale.

Sinagoga are trei intrari: una centrala (pe fatada principala) si doua pe fiecare fatada laterala. Deasupra intrarii se afla un ancadrament terminat in arc frant, pe care se afla o inscriptie cu litere evreiesti delimitata la capete de cate o stea cu sase colturi, de dimensiuni mici. Interiorul ofera un aspect bazilical cu trei nave incalecate de tribuna cu arcade in forma de triforii, iar tavanul este casetat oarecum in spirit neorenascentist. Sala este luminata in mod natural prin numeroase ferestre la parter si la primul etaj. Arcadele in stil maur se repeta intre colonadele multiple ale balustradei de la galeria femeilor. Chivotul Sfant (Arca Legamantului) se afla in partea de jos a unei nise semicirculare de pe peretele de est al salii. Deasupra chivotului, peretele este viu decorat in albastru, cu o lucarna cu sticla colorata. Chivotul Sfant din lemn sculptat are forma frontonului fatadei sinagogii.