Turnul Chindiei din Targoviste

Localitatea: Targoviste
Judet: Dambovita
Adresa: Calea Domneasca, nr. 181
Program: Luni - Inchis
Vara:
09:00 - 18:30 | M-D
Iarna:
09:00 - 17:00 | M-D
Telefon: 0245/613.278
Website: muzee-dambovitene.ro
E-mail:
contact@muzee-
dambovitene.ro

Rolul principal al edificiului era unul militar, de aparare, servind in acelasi timp ca foisor de paza si observatie, inchisoare si loc pentru depozitarea tezaurului. Materialul din care a fost ridicat este caramida rosie. Forma acestui turn este cilindrica, avand baza in forma de trunchi de piramida, placata cu piatra. Inaltimea lui depaseste 27 de metri, avand diametrul de 9 metri. Accesul pana pe platforma superioara se face urcand 122 de trepte. Edificiul este prevazut cu o usa ce comunica direct cu casa domneasca prin mijlocirea unei pasarele mobile.

Forma actuala a Turnului Chindiei dateaza de la mijlocul secolului al XIX-lea cand, la cererea domnitorului Gheorghe Bibescu (1840–1848) arhitectul vienez J. Schlatter il restaureaza aducand modificari aspectului originar. Etajele II si III sunt prevazute cu ferestre, usi si balcoane de factura romantica de dimensiuni mari si profile de tip neogotic adaugate in secolul al XIX-lea. La partea superioara a cilindrului acoperirea consta intr-o cupola aplatizata strapunsa in ax de scara care face accesul la terasa marginita de creneluri. Alaturat spre Vest de Turnul Chindiei se observa fundatiile masive ale unei cladiri de forma aproape patrata cu laturile de 15*16 m, care includea si fantana, probabil bucatariile.

In prezent Turnul Chindiei este Muzeu, aici functionand o expozitie dedicata celor doua domnii ale lui Vlad Tepes, ctitorul acestei fortificatii. Astfel pasionatii de istorie au ocazia sa interactioneze cu mostenirea inaintasilor si sa traiasca senzatii unice pe care sa le impartaseasca celor ce nu au avut prilejul sa le incerce. Rolul turnului ca punct inalt de observare este folosit si in ziua de astazi, desi intr-un mod total diferit. Deoarece ofera o buna perspectiva si orizont larg deschis, membrii Societatii Astronomice Romane de Meteori observa adesea din acest punct diverse fenomene astronomice cum ar fi eclipsele de Luna sau de Soare, cometele stralucitoare sau conjunctiile speciale dintre Luna si planete.

Turnul, care domina ansamblul monumentelor Curtii Domnesti dinspre nord-vest, este situat pe strada Calea Domneasca nr. 181, Targoviste.