Castelul Huniazilor

Localitatea: Hunedoara
Judet: Hunedoara
Adresa: Str. Castelului, nr. 1-3
Program: 09:00 - 20:00
Telefon: 0786/048.718
Fax: -
Website: castelulcorvinilor.ro
E-mail: contact@castelul
corvinilor.ro

Castelul Huniazilor (numit uneori si castelul Corvinestilor), unul dintre cele mai importante monumente de arta feudala gotica din Europa, a fost construit in secolul al XIV-lea pe locul unui vechi castru roman, langa paraul Zlasti. Castelul Huniazilor a fost folosit ca resedinta nobiliara, dovada fiind si lipsa unor perimetre secundare de aparare. Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) pana in dreptul localitatii Santuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmand DJ 687 pana in orasul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Santuhalm urmand bulevardele Traian, Republicii si Libertatii.

Castelul a fost daruit de catre regele Sigismund I de Luxemburg cneazului Voicu, tatal lui Iancu de Hunedoara. Castelul intra in posesia acestuia dupa moartea tatalui sau si incepe un proces amplu de modernizare si amplificare a fortificatiei (1440-1453). In aceasta perioada sunt construite Sala Dietei si Sala Cavalerilor, Turnul Capistrano (dupa numele unui vestit calugar), Turnul Buzduganelor si Bastionul Alb.

Castelul intra ulterior in posesia lui Matei Corvin, fiul lui Iancu de Hunedoara care construieste o noua aripa in stil renascentist - loggia cu pictura ilustrand aspecte din viata nobiliara, respectiv legenda corbului. Matei Corvin daruieste cetatea lui Ioan Corvin, ulterior se succed o serie de proprietari care detin castelul pentru intervale limitate de timp. Castelul Huniazilor a fost devastat de mai multe incendii fiind restaurat de mai multe ori: 1870-1880 (cu sprijinul arhitectilor Steindl Imre si Schulek Frigyes), 1965-1970 si 1993-1995.

Printre legendele legate de acest castel o amintim pe cea a corbului si respectiv cea a fantanii. Legenda corbului spune ca Ioan de Hunedoara era fiul nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg (rege al Ungariei la vremea respectiva) si a unei femei pe nume Elisabeta din Tara Hategului. Pentru a nu exista discutii pe marginea acestui fapt, regele ar fi aranjat o casatorie intre aceasta si Voicu (un viteaz din zona). Pentru a fi recunoscut copilul cand merge la curtea regala Sigismund de Luxemburg i-a daruit si un inel de aur. Insa inelul de aur a fost intr-o zi furat de catre un corb. Dupa multe peripetii Ioan de Hunedoara a recuperat inelul insa povestea a fost aflata si de rege care a hotarat sa faca din corbul cu inelul in cioc un element din blazonul familiei Corvinilor.

Despre fantana din cetate se spune ca a fost sapata de catre trei prizonieri turci pe care Ioan de Hunedoara ii tinea in castel. Ioan le promite celor trei ca ii va elibera daca vor sapa o fantana cu apa buna. Prizonierii, animati de speranta eliberarii, sapa in stanca timp de 15 ani si la 28 de metri adancime reusesc sa gaseasca pretioasa apa. Numai ca intre timp Ioan murise iar sotia sa, Elisabeta Szilagyi, a decis sa nu respecte cuvantul dat de sotul sau si nu ii elibereaza pe cei trei turci, hotarand sa fie ucisi. Prizonierii, ca ultima dorinta, cer permisiunea sa scrie pe cheile fantanii o inscriptie: "Apa ai, inima nu", ca un repros pentru promisiunea facuta si nerespectata.

Potrivit clasamentului alcatuit de site-ul american Huffingtonpost Castelul Corvinilor din Hunedoara se afla in primele 10 din lume in topul constructiilor de gen, alaturi de alte palate de basm precum castelele Leslie din Irlanda, Sussex din Anglia, Eltz si Lichtenstein din Germania.