Palatul Culturii din Iasi

Localitatea: Iasi
Judet: Iasi
Adresa: Piata Stefan Cel Mare si Sfant, nr.1
Program: -
Telefon: 0232/275.979; int. 141
Fax: 0232/218.383
Website: palatulculturii.ro
E-mail: -

Palatul Culturii din Iasi este o cladire emblematica, construita, in perioada 1906-1925, in perimetrul fostei Curti Domnesti medievale moldovenesti, pe locul fostului Palat Domnesc. Initial, lucrarile au fost incredintate arhitectilor Xenopol si Cerchez, dupa care, la interventiile lui Gh. Marzescu, reprezentantul Moldovei in guvern, au fost aprobate planurile arhitectului I. D. Berindei. Palatul se inalta, in parte, peste ruinele curtilor domnesti medievale, mentionate documentar in 1434. Palat de Justitie si Administrativ, construit pe locul unei cladiri de dimensiuni similare, destinate aceluiasi scop, adica actului dreptatii, semetul Palat al Culturii avea sa-si faca loc in peisajul molcom al Iasilor in anul 1925, dupa 19 ani in care s-a construit si reconstruit neintrerupt. Un alt aspect interesant este ca, la reconstructia palatului, s-a folosit un material numit bois-ciment, care imita stejarul, brevetat de Henri Coanda.

Palatul Culturii a fost construit in stil neogotic si a reprezentat una din ultimele expresii ale romantismului in arhitectura oficiala. Aripile cu iesindurile semicirculare au fost retrase si impodobite la fronton cu statui de arcasi ce stau de straja, iar pe laterale s-au construit doua intrari sub forma unor turnuri boltite. Intrarea in palat se face printr-un turn donjon mare, cu creneluri si firide dominate de o acvila cu aripile desfacute. Cladirea, monumentala prin dimensiuni si stil, a pastrat o parte din zidurile vechii cetatii voievodale, cea care a existat odinioara pe locul actualului palat.

Zidurile exterioare au fost decorate cu elemente heraldice, dar, impresionant pentru epoca, a fost Turnul Central, cel care adapostea, ca si in zilele noastre, un orologiu inalt de trei metri, ale carui clopote fusesera programate sa intoneze din ora in ora Hora Unirii. La ceasurile fixe, melodia se poate auzi si acum. Cele doua tunuri care strajuiesc statuia lui Stefan cel Mare din fata Palatului Culturii au fost donate de regele Carol I, in anul 1883, la dezvelirea statuii. Cele doua tunuri, care pot fi observate si in ilustratele epocii, provin din Razboiul de Independenta de la 1877 si au stat neintrerupt la stanga si la dreapta statuii timp de 124 de ani.

Mozaicul din holul central al palatului a fost inspirat dupa cel al Catedralei Saint-Pierre din Franta, de langa Cannes, pentru realizarea caruia au fost adusi mesteri francezi. De asemenea, intreg mobilierul cu care a fost garnisit interiorul a fost fabricat in Atelierul de arta decorativa al lui Albert Goumain, la Paris. „Toate schitele pieselor de mobilier au fost facute de Berindei si executate in Franta. Feroneria, o alta bijuterie a palatului este opera inginerului iesean Alexandru Dimitriu.

Elementele de interes turistic sunt: Sala Gotica, unde se poate admira mozaicul ce reprezinta un "bestiarum" medieval (grifoni, acvile bicefale, lei). Sala Voievozilor se afla la etaj si contine, in medalioane, portretele domnilor Moldovei si ale regilor Romaniei. Tot la etajul I se afla Sala Henri Coanda, ale carei lambriuri au fost executate dupa un proiect al marelui savant. Astazi Palatul Culturii din Iasi este sediul Complexului Muzeal National Moldova Iasi si cuprinde: Muzeul de Istorie al Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Arta, Muzeul Stiintei si Tehnicii Stefan Procopiu.