Conacul Cantacuzino din Serbanesti

Localitatea: Stefan cel Mare
Judet: Neamt
Adresa: Satul Stefan cel Mare
Program: -
Contact: Primaria Stefan cel Mare
Telefon: 0233/292.001
Website: -
E-mail: -

Conacul Cantacuzino din Serbesti este un conac boieresc construit pe la mijlocul secolului al XVII-lea de catre vistiernicul Iordache Cantacuzino, in satul Serbesti (azi satul Stefan cel Mare din judetul Neamt). In fata conacului se afla o fantana arteziana, unde se aducea apa prin conducte de lut ars de la un bazin de captare. In spatele curtii era un iaz cu pesti. O alee lega conacul de biserica, in curtea careia se patrundea printr-un tunel subteran. Printre cei care au stapanit conacul se numara spatarul Ioan Cantacuzino (pe la 1770) si banul Ilie (dupa 1800).

Resedinta cantacuzina era initial o constructie fara etaj, cu pereti masivi de piatra si caramida si un sistem de boltire tipic moldovenesc, alcatuit din mici cupole sferice, sprijinite pe arce drepte sau oblice. Probabil ca in secolul XIX s-au executat cele mai ample lucrari de restaurare si "modernizare", cand s-a ridicat si etajul, valorificandu-se soliditatea substructiei si a zidurilor de la parter. La parter se afla o sala ax care strabatea cladirea de la un capat la altul, de unde se facea accesul in camerele destul de mici ca dimensiuni si acoperite cu bolti manastiresti sau simpli cupole de forma semicilindrica.

In prezent, fosta resedinta cantacuzina de la Serbesti, deosebita de celelalte constructii asemanatoare din Moldova prin intrarea sa protejata de un imens glasvand de lemn traforat si sticla multicolora, gazduieste o unitate de invatamant pentru copiii cu deficiente fizice.