Conacul Micescu

Localitatea: Sat Argeselu; Com. Maracineni
Judet: Arges
Adresa: Str. Principala, nr. 1
Program: -
Telefon: 0743/047.711
Website: vilamicesti.ro
E-mail: office@vilamicesti.ro

Conacul fostului ministru de justitie si profesor la Facultatea de drept Istrate Micescu este situat pe drumul Pitesti–Campulung, in satul Ciumesti, comuna Micesti. Complexul, format din conac, o casa de vanatoare, o capela zidita din piatra si caramida, chiosc si cladiri administrative sunt amplasate la marginea padurii, intr-un parc inconjurat de un gard din caramida, cu o poarta monumentala de acces, alei pavate cu piatra de rau si luminate de felinare. Vila a fost ridicata de Ion Micescu, pitar de Arges si Muscel, din spita caruia fac parte Nae Micescu, cu o cariera deosebita in administratia Berlinului, si Istrate Micescu, considerat unul dintre cei mai straluciti avocati interbelici.

Cladirea a fost proiectata de arhitectul roman de origine olandeza Edmond van Saanen Algi, ajutat de inginerul Corani, fiind terminata in anul 1928, iar Casa Muzelor a fost construita in 1935. Cladirea principala construita in stil neoromanesc clasic, cu un turn de colt, prezinta elemente arhitecturale specifice – coloane, colonada portalului, profiluri, basoreliefuri sculptate in piatra, amintind de resedintele boieresti fortificate, dar si de casele taranesti din Muntenia subcarpatica. Apar elemente arhitecturale de farmec (loggia, turnul pe cinci niveluri si foisorul). Zidaria este din caramida, planseele principale din beton armat, iar pentru soclu s-a folosit piatra de rau.

Conacul era compus din 22 de camere, dispuse pe patru niveluri, demisol, parter, etaj si mansarda. Dintre toate incaperile, biblioteca si salonul turcesc (un element des intalnit in arhitectura vremii) erau abundent decorate, peretii fiind acoperiti de valoroasele panze semnate Eustatiu Stoenescu, Nicolae Grigorescu sau Nicolae Darascu. Semineul din holul principal, ca si celelalte, de altfel, a fost realizat de Ruffer, din ceramica venetiana. Cealalta cladire importanta a domeniului, cunoscuta sub numele de Casa Muzelor, este, de fapt, o cabana inspirata din arhitectura traditionala, fiind compusa din parter, etaj si mansarda, cu terase generoase si pitoresti la primele doua niveluri. La etaj s-a pastrat un semineu Ruffer, din ceramica albastra, dar si mare parte din mobilierul din lemn masiv. In parcul domeniului s-au aflat sau se mai afla inca statui reprezentand personaje din mitologia greaca.

In prezent, desi proprietatea a fost retrocedata mostenitorilor, inca mai este vila turistica si poate fi vizitata, in comuna Micesti.