Conacul Octavian Goga de la Ciucea

Localitatea: Ciucea
Judet: Cluj
Adresa: Str. Principala, nr. 4
Program: Luni - Inchis
09:00 - 17:00 | M-D
Telefon: 0264/259.003
Fax: 0264/259.003
Website: muzeuloctaviangoga.ro
E-mail: muzeu.goga@yahoo.com

Conacul Octavian Goga din Ciucea, judetul Cluj a fost resedinta lui Octavian Goga, fiind si locul in care acesta este inmormantat. Conacul de la Ciucea a fost construit de avocatul Miklos Boncza la sfarsitul secolului al XIX-lea. Dupa moartea mostenitorilor acestuia, domeniul impreuna cu conacul este cumparat de catre Octavian Goga. Alaturi de Conac, domeniul mai cuprinde si Casa Ady, desemnata personalului auxiliar, Casa Alba, pentru oaspeti, vechile grajduri, in prezent demolate, Manastirea si Biserica din lemn.

Dupa ce a intrat in posesia domeniului, Goga a initiat o serie de actiuni de restaurare si refacere a lui, in perioada 1921-1926. Este vizat in primul rand conacul, care va fi etajat, extins si restructurat intr-un stil brancovenesc, cu verande mari orientate spre raul Cris. Sunt reparate, totodata, Casa Ady Endre, Casa Alba si anexele existente. Va fi deschisa o intreaga cariera de piatra in partea superioara a domeniului, deasupra locului in care este dispus actualmente mausoleul Goga.

In Salonul de primire sunt expuse un scrin german din sec. al XVIII-lea, o lada florentina executata in Transilvania secolului al XVI-lea, 2 jilturi imbracate in piele de Cordoba datate secolul al XVII-lea, precum si fotoliile si sofalele Bidermayer. Pe pereti sunt expuse tablouri apartinand de scoala venetiana de pictura sau lui Camil Ressu. Salonul galben are in mijloc o masa Bidermayer cu patru scaune, in masa fiind expuse diverse bijuterii. Pe pereti sunt expuse tablouri si sculpturi ale lui Nicolae Darascu, Elena Popea si Corneliu Medrea. Sufrageria contine o colectie de obiecte decorative, portelanuri germane, britanice si asiatice, alaturi de obiecte de mobilier. Urcand treptele scarii din lemn sculptat ajungi in Salonul de muzica. Acolo se afla pianul Veturiei Goga, iar imediat langa, biroul de lucru al poetului. Camera de lucru contine biroul Bidermayer al lui Goga, jiltul sau, un dulap-secretair si o soba din ceramica germana. Biblioteca lui Goga este compusa din peste 6.000 de volume scrise in limba romana, germana, maghiara, latina, engleza si franceza.

In 1966, statul roman primeste sub forma de donatie intregul domeniu de la Veturia Goga, sotia lui Octavian Goga. Donatia este acceptata, iar in vara lui 1967 va avea loc deschiderea oficiala a Muzeului Memorial Octavian Goga din Ciucea. Muzeul reinvie viata poetului, fiind expuse un numar mare de obiecte personale ale acestuia sau diferite alte piese adunate de acesta din toata tara. Ultima dorinta a poetului a fost sa isi doarma somnul de veci la Ciucea. Iar acum, chiar in acest loc, denumit mausoleul iubirii, creat dupa planul lui George Matei Cantacuzino si decorat cu sticla de Murano, isi duc somul de veci sotii Goga.