Hanul lui Manuc

Localitatea: Bucuresti
Judet: Bucuresti
Adresa: Str. Franceza, nr. 62-64
Program: -
Telefon: 0769/075.844
Fax: 0213/122.811
Website: hanulluimanuc.ro
E-mail: cafemanuc@
hanulluimanuc.ro

Hanul lui Manuc, construit intre 1804 si 1808 de un armean bogat, este singurul han care a rezistat din acea perioada. Constructia se gasea chiar in inima comerciala a orasului - pe strada Lipscani - si era faimoasa pentru zgomotul, agitatia si amestecul colorat de oameni pe care ii atragea. Hanul Manuc este locul unde a fost semnat Tratatul de la Bucuresti din 1812 in urma caruia a rezultat ocuparea teritoriului Principatului Moldovei dintre Siret si Nistru de catre Imperiul Rus.

Arhitectura exacta a hanului in configuratia sa initiala nu se cunoaste, insa, din descrierile de la inceputul secolului al XIX-lea reiese ca la subsol se aflau 15 pivnite boltite, la parter existau 23 de pravalii, doua saloane mari, zece magazii, camere de servitori, bucatarii si un tunel in care incapeau cam 500 de persoane. Etajul dispunea de 107 odai, cele mai multe folosite pentru oaspeti. In curtea interioara exista o cafenea si o mica gradina cu fantana arteziana. Stresinile erau mult iesite, arcadele in forma bizantina, cu boltile bine intoarse, invelit la corpul principal cu olane si tigla, iar la dependinte cu stuf, totul imprejurul unei curti patrate fara pavaj. Intre fatada dinspre Dambovita si rau se construise un chei de piatra, lat de peste un metru.

In anul 1995 este initiat procesul de retrocedare a hanului, abia 10 ani mai tarziu acesta intrand in posesia urmasilor familiei Cantacuzino. Hanul intra incepand cu anul 2007 intr-un amplu proces de restaurare, in desfasurare si astazi, dorindu-se pastrarea cat mai multor elemente originale. In urma investitiilor efectuate se asteapta ca Hanul lui Manuc sa-si recapete stralucirea de odinioara si, precum in urma cu 200 ani constituia locul de intalnire si odihna al comerciantilor de pretutindeni, pe viitor acesta sa devina reperul oamenilor de afaceri si a turistilor dornici sa afle povestea vechiului Bucuresti.

Hanul lui Manuc se afla in Bucuresti, pe Strada Franceza la numerele 62-64.