Manastirea Mraconia

Manastirea Mraconia | RoTurism Info 1 / 45

Dunarea ofera turistilor de orice neam obiective turistice spectaculoase precum Cazanele Dunarii, Clisura Dunarii, Delta Dunarii. Considerata ea insasi un obiectiv turistic important, Dunarea imbraca diverse aspecte care ii amplifica frumusetea si maretia. Un astfel de obiectiv turistic il constituie Manastirea Mraconia.

Situata foarte aproape de un alt obiectiv turistic legat de Dunare, Statuia lui Decebal, in localitatea Dubova din judetul Mehedinti, Manastirea Mraconia poarta numele vaii in care este asezata – Valea Mracuniei – cunoscuta in popor ca un ”loc ascuns” sau o ”apa intunecata”. Pornind de la aceste semnificatii am putea afirma ca este ascunsa de Cazanele Dunarii, iar apa Dunarii ar putea ”intuneca” radacinile adanci ale acestui lacas de cult.

Scurt istoric Manastirea Mraconia

Cu o istorie potrivnica, Manastirea Mraconia dateaza dinainte de 1453, cand preotul Nicolae Stoica de la Hateg mentiona intr-o cronica retragerea calugarilor de la Mracunia la Orsova din cauza fricii in fata turcilor. De-a lungul timpului, manastirea a cunoscut perioade mari de degradare, dar a constituit si locul de intalnire al armatelor pe timpul razboiului, astfel in timpul razboiului austro-ruso-turc, dintre 1787 si 1792 a fost distrusa. In timp au fost recuperate unele obiecte ce apartineau manastirii: sigiliul vechiului lacas si o icoana a Maicii Domnului expusa de pictorul Victor Schram din Munchen.

In anul 1993 se reincepe construirea noii manastiri pe locul celei distruse, constructie ce va fi gata abia in anul 2000. Actuala Manastirea Mraconia este din zid de caramida, in forma de cruce si este alcatuita din altar, naos, pronaos si pridvor deschis.

In prezent, Manastirea Mraconia este un lacas pentru maici si sarbatoreste hramul de Sf. Arhangheli Mihail si Gavril (8 noiembrie) si de Sf. Treime (Duminica Rusaliilor).