Manastirea Prislop - locul de veci al Parintelui Arsenie Boca

Localitatea: Silvasu de Sus
Judet: Hunedoara
Adresa: Este localizata in apropierea satului Silvasu de Sus
Program: Deschis turistilor fara taxa de vizitare
Telefon: -
Fax: -
Website: -
E-mail: -

Manastirea Prislop este lacasul de cult cel mai vizitat din zona Transilvaniei. Situata intr-o poienita inconjurata de dealuri, la o altitudine de 640 m, Manastirea Prislop a fost ridicata in a doua jumatate a secolului al XIV-lea de Sfantul Nicodim, ulterior canonizat, considerat astazi drept reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc de la inceputul Evului Mediu.

Manastirea Prislop este situata la aproximativ 30 de kilometri sud de orasul Hunedoara si aproximativ 10 kilometri sud de orasul Hateg. Accesul spre manastire este usor, pana la Silvasu de Sus circuland autobuze din Hunedoara, iar din Silvasu de Sus pana la manastire sunt numai 3 kilometri pe drum asfaltat. Pana la manastire drumul ne incanta cu privelisti minunate, in mare parte pe culmea dealurilor cu orizont larg deschis spre Valea Streiului si spre Tara Padurenilor, iar din Hateg pana la Silvasu ne delectam cu imaginea depresiunii Hategului care se intinde pana la poalele muntilor Retezat.

Manastirea Prislop este cunoscuta si sub numele de "Silvas", dupa satul Silvasu de Sus, gasit pentru prima data in documente in anul 1360. Biserica actuala a Manastirii Prislop dateaza de la sfarsitul secolului al XIV-lea si a fost construita din piatra, in plan triconic, cu turla pe naos, arhitectura specifica bisericilor din Tara Romaneasca.

De-a lungul existentei sale, manastirea a adunat in istoria ei mai multe legende si marturii interesante despre cei care i-au marcat existenta.

Una dintre primele relatari despre manastire a fost povestea calugarului Ioan de la Prislop, cel care a fost canonizat in 1992 ca sfant al Bisericii Ortodoxe Romane. Calugarul a trait la Prislop in secolul al XV-lea sau in prima jumatate a secolului al XVI-lea si a sapat singur o chilie in stanca, in padurea din apropierea bisericii, cunoscuta si azi sub numele de "Casa Sfantului". A murit insa inainte de a termina de daltuit fereastra chiliei, impuscat de vanatorii care l-au confundat cu un animal salbatic.

O alta poveste plina de semnificatii pentru istoria manastirii este cea a Domnitei Zamfira. La Manastirea Prislop se afla mormantul si piatra funerara a domnitei Zamfira, fiica domnitorului muntean Moise Voda Basarab. La mijlocul secolului al XVI-lea, domnita s-a refugiat in Ardeal, dupa ce tatal ei a fost ucis. A vizitat manastirea din Tara Hategului, iar potrivit unor legende, dupa ce a baut din apa izvorului de la Prislop s-a vindecat de boala de care suferea. Atunci, domnita a decis sa restaureze din temelii biserica si sa-i daruiasca odoare scumpe si „o icoana facatoare de minuni”. Din aceasta cauza ea este considerata a doua ctitora a manastirii.

Mormantul Parintelui Arsenie Boca. Cel mai important si cunoscut obiectiv al Manastirii Prislop il constituie mormantul parintelui Arsenie Boca. Duhovnicul a slujit la manastirea Prislop din 25 noiembrie 1948, cand Mitropolitul Nicolae Balan il aduce personal la Prislop de la Manastirea Brancoveanu din Muntii Fagaras. Arsenie Boca s-a implicat in restaurarea monumentului, care a devenit din 1950 lacas pentru maici.

Din 1959, lacasul monahal a fost transformat intr-un azil de batrani, dar 17 ani mai tarziu a redevenit manastire. Parintele Arsenie Boca a fost inmormantat la Prislop la 4 decembrie 1989, iar manastirea unde se afla locul sau de veci a devenit un loc de pelerinaj pentru crestinii din toate zonele tarii. Multi din cei care viziteaza Manastirea Prislop si Mormantul Parintelui Arsenie Boca spera ca rugandu-se vor fi ajutati in probleme de familie si sanatate.

Cel mai mare pelerinaj are loc la 28 noiembrie, cand este comemorat Parintele Arsenie Boca. Manastirea are doua hramuri: 8 mai- Sfantul Ioan Evanghelistul si 14 septembrie- Ziua Sfintei Cruci, iar la 26 decembrie se sarbatoreste Sfantul Nicodim, la 13 septembrie - Sfantul Ioan de la Prislop si la 13 martie - pomenirea Maicutei Zamfira.