Manastirea Probota

Manastirea Probota | RoTurism Info 1 / 45

Manastirea Probota - Patrimoniu UNESCO

Manastirea ortodoxa ce se afla in satul Probota, pe teritoriul administrativ al orasului Dolhasca. Ctitoria lui Petru Rares dateaza din 1530 si este principalul obiectiv turistic al zonei. In prezent Manastirea Probota face parte din Patrimoniul UNESCO (1993) si a fost inclusa si in circuitul Bisericilor si Manastirilor din Nordul Moldovei.

Manastirea Probota a indeplinit rolul de necropola domneasca a Moldovei (1522-1677), aici aflandu-se mormintele domnitorilor Petru Rares (1527-1538, 1541-1546), Stefan Rares (1551-1552), al Doamnei Elena Rares si ai altor membri ai familiei domnesti a Moldovei.

Inclusa in Lista monumentelor istorice din judetul Suceava, Manastirea Probota constituie un complex religios ce pastreaza urmele trecutului si ofera celor ce aleg sa o viziteze o farama de liniste, dar si putina istorie, astfel la Manastirea Probota puteti vizita: Biserica "Sf. Nicolae" - datand din 1530, Clisiarnita - 1530, ruinele caselor domnesti - de la 1530, ruinele cladirilor din incinta - datand din sec. XVI-XVII, turnurile de colt - datand din sec. XVI si zidul de incinta - datand din 1550.

Scurt istoric Manastirea Probota

Din anul 1391, in timpul domniei lui Petru I Musat (1375-1391), dateaza documente ce consemneaza existenta Bisericii "Sf. Nicolae" in Poiana Siretului- un lacas de cult construit din lemn de stejar. Conform acestor izvoare aceasta este una dintre cele mai vechi biserici atestate pe teritoriul Moldovei. In timpul domniei sale, Petru Musat a zidit o biserica noua, pe un platou care domina valea Siretului, la circa 300 metri vest de ultimul amplasament. Intr-un document din 16 aprilie 1527 Petru Rares declara ca "am zidit manastirea Pobrata si am infrumusetat-o si am ispravit-o si am miluit-o cu sate si cu metoace".

Arhitectura Manastirea Probota

Biserica este construita din piatra bruta, cu asize de cate trei randuri de caramida, dispuse orizontal. Planul constructiei este triconc, absidele laterale sunt pentagonale, iar absida altarului este heptagonala. Acoperisul bisericii este din sindrila. Deasupra naosului se afla o turla octogonala cu patru ferestre dreptunghiulare in cele patru puncte cardinale. In interior, biserica este impartita in cinci incaperi: pridvor, pronaos, incaperea mormintelor, naos si altar. Toate aceste incaperi (cu exceptia altarului) sunt separate prin ziduri groase. Pridvorul are forma dreptunghiulara si este luminat prin opt ferestre inalte realizate in stil gotic si amplasate astfel: patru pe latura vestica, doua pe latura sudica si doua pe latura nordica. Deasupra pridvorului se afla o bolta semicilindrica.

Biserica a fost pictata in fresca in stil bizantin atat in interior, cat si in exterior. Numele mesterilor nu se cunosc. Picturile din interior dateaza din vremea domniei lui Petru Rares, dar ele s-au pastrat originale doar in pridvor si pronaos.

Hramul bisericii Manastirii Probota este Sf Nicolae si se sarbatoreste in fiecare an pe 6 decembrie.

Cazare si obiective turistice localitati