Manastirea Trei Ierarhi din Iasi

Localitatea: Iasi
Judet: Iasi
Adresa: Bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, nr. 28
Program: 09:30 - 12:00
si
15:00 - 17:00
Contact: Mitropolia Moldovei si Bucovinei
Telefon: 0232/216.349
Website: manastireasftrei
ierarhi.ro
E-mail: -

Manastirea Trei Ierarhi se distinge de celelalte lacasuri de cult din lume prin ornamentatia exterioara, o broderie alcatuita integral din piatra. Cea mai frumoasa ctitorie a domnitorului Moldovei Vasile Lupu este considerata o adevarata bijuterie arhitectonica. Edificiul a fost ridicat intre anii 1637 si 1639, fiind sfintit de Mitropolitul Varlaam la 6 mai 1639. Pe langa osemintele domnitorilor romani Vasile Lupu si Dimitrie Cantemir, in 1641, a primit de la Constantinopol moastele Sfintei Parascheva, care au fost mutate la Catedrala Mitropolitana in anul 1889.

Biserica aduna elemente de arhitectura occidentala (gotica si renascentista), imbinate cu elemente orientale, inspiratie armeana, georgiana, persana. Pictura a fost realizata de cei mai cunoscuti mesteri ai vremii: Sidov Pospeev, Iacob Gavrilov, impreuna cu pictorii moldoveni Nicolae Zugravul cel batran si Stefan. Paul de Alep, arhidiacon al Antiohiei, care l-a insotit pe Patriarhul Macarie in calatoria acestuia prin Principatele Romane, in secolul al XVI-lea, dupa ce a examinat cu mare atentie edificiul, si-a exprimat intregul sau entuziasm in cartea sa, "Calatorii", scrisa in araba. Se spune ca la inceputuri ctitoria lui Vasile Lupu era in cea mai mare parte suflata in aur si ca, imediat dupa moartea voievodului, la prima invazie a turcilor, acestia i-au dat foc ca sa adune metalul care se topea de pe pereti. Astazi se vad urme de aur doar in jurul ferestrelor dinspre nord.

Dupa cutremurele din 1802 si 1827, biserica a fost refacuta din temelii. In intervalul 1882-1904, de restaurari s-a ocupat arhitectul francez Andre Lecomte du Nouy. Acesta a adus bisericii o serie de modificari importante, insa a pastrat vechile forme arhitecturale si ornamentatia sculpturala din exterior. Restaurarea efectiva a bisericii a durat cinci ani, intre 1882-1887, iar refacerea picturii a continuat pana in anul 1889. Pictura, catapeteasma si interioarele au fost complet refacute si impodobite cu mobilier din bronz masiv, suflat cu aur, lucrat la Viena pe cheltuiala familiei Regelui Carol I. Resfintirea locasului s-a facut in anul 1904.

Piesele de mobilier care impodobesc interiorul bisericii, proiectate de arhitectul francez si lucrate la Viena si Paris, intre anii 1889-1890, au fost donate manastirii de catre regele Carol I si regina Elisabeta, noii ctitori ai bisericii. Scaunele domnesti, scaunele arhieresti si stranile, din bronz aurit, cu insertii de email si fildes, inlocuiesc aceleasi obiecte, sculptate odinioara, in lemn exotic, la Constantinopol. Candelabrele actuale, din bronz aurit, le inlocuiesc pe cele din argint, disparute in timpul restaurarii.

In vara anului 1994, Biserica Sfintii Trei Ierarhi a redevenit manastire, avand viata de obste si program liturgic monahal. Din 1997, in incinta manastirii a fost dezvelit bustul lui Mihai Eminescu care a locuit o vreme aici. Hramul Bisericii este sarbatoarea “Sf. Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigore de Nazianz, Ioan Gura de Aur”, la 30 ianuarie. Monument inconfundabil, veche vatra a culturii si spiritualitatii din Moldova si nu numai, Manastirea Sf. Trei Ierarhi este situata in centrul traditional al Iasului, pe bulevardul Stefan cel Mare si Sfant (fosta Ulita Domneasca) pe partea dreapta venind dinspre Catedrala Mitropolitana, foarte aproape de Palatul Culturii.