Schitul Jgheaburi din Stoenesti

Localitatea: Sat Piscul Mare, com. Stoenesti
Judet: Valcea
Adresa: se afla intr-o depresiune prapastioasa, inconjurata de dealuri impadurite cu specii foioase
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: -
Website: -
E-mail: -

Schitul Jgheaburi este un schit ortodox din satul Piscul Mare, comuna Stoenesti, judetul Valcea. Din Valcea, cu autobuzul, se parcurg 19 km pana in satul Piscul Mare (fost Cacova), apoi pe drum forestier, pana in apropierea schitului. Nu este drum carosabil pana in schit. Schitul se afla intr-o depresiune prapastioasa, inconjurata de dealuri impadurite cu specii foioase. Masivul paduros in care se gaseste schitul se afla la nord-vest de satele Deleni si Piscul Mare. Din Piscul Mare se poate ajunge si pe jos la schit pe o poteca (pe scurtatura) intr-o ora si douazeci de minute. Minunata bisericuta a schitului, inchinata Nasterii Maicii Domnului, adaposteste o obste de maici ce inalta rugaciuni neincetate pentru binele lumii si mantuirea tuturor.

Asezarea de aici, intru inceputul ei cel mai indepartat, nu a fost facuta pentru o obste, fie ea cat de mica, ci pentru un singur om. Schitul a fost construit din lemn, in timpul lui Radu Negru, in anul 1310, iar in anul 1640, in timpul lui Matei Basarab, a fost refacut. Actuala biserica a schitului dateaza abia din 1827, ridicata de preotii din Cheia si Cacova pe locul celei zidite in vremea lui Matei Basarab in 1640. Printre ctitori sunt mentionati logofatul Matei, de numele caruia se leaga refacerea schitului in timpul lui Matei Basarab, mitropolitul Teofil, episcopii Ilarion si Antim Ivireanul. Ctitorii principali, din secolul al XIX-lea, sunt: Popa Ion Andronescu, din Cacova, Popa Ioan, din Cheia si Daniil, ieromonahul din Zmeuret.

Jgheaburi pastreaza bisericuta din zid de piatra si caramida, in forma de nava. Are altar, naos, pronaos si pridvor deschis. Pridvorul este sustinut de sase stalpi grosi din zid. Intre naos si pronaos este un zid care permite o deschidere cat o usa mai mare. Catapeteasma este din zidarie si face corp comun cu peretii laterali ai bisericii. Nu are turla. Pictura este in fresca, in stil bizantin, fiind executata de Ilie Zugravul din Teius si Constantin Zugravul din satul Zmeurat. Conform inscriptiei semnate de Constantin Zugravul din "Zmiorat", biserica a fost terminata in 1826, iar pictura in 1828, an ce se pastreaza pe fatada de est prin semnatura zugravului "Ilie zugrav ot Teius".