Schitul Buila sau Schitul Pahomie

Localitatea: Barbatesti
Judet: Valcea
Adresa: Se afla in padurile dese de la poalele Muntelui Buila, din Parcul National Buila-Vanturarita
Program: Deschis fara taxa de vizitare
Telefon: -
Website: -
Website: -

Schitul Buila sau Schitul Pahomie este unul dintre cele mai retrase schituri din Romania si se afla in padurile dese de la poalele Muntelui Buila, din cadrul Parcului National Buila-Vanturarita, in comuna Barbatesti din localitatea Baile Olanesti, judetul Valcea. Poarta Hramul „Sfantul Ilie” si este sarbatorit anual pe data de 20 iulie. Accesul la aceasta asezare monahala se face pe DN 64A, Ramnicu Valcea–Baile Olanesti, trecand prin Pausesti-Maglasi, virand la stanga spre satul Cheia, apoi pe Valea Cheii, pe un drum forestier practicabil si accesibil si cu mijloace auto, pana la Izvorul Frumos, care tasneste de sub steiul de stanca lung de aproape 50 de m, pe care este cladita biserica schitului.

Au fost emise diferite teorii in ceea ce priveste identitatea ctitorului schitului. Unii afirma ca Barbu Craiovescu, calugarit, ar fi ridicat o biserica mica de lemn, in apropiere de Izvorul Frumos, iar Constantin Brancoveanu ar fi zidit bisericuta de sub peretele de stanca. Potrivit altor date, schitul a fost intemeiat in anul 1520 de catre Pahomie monahul - fiul lui Iordache Parscoveanu - si Sava Haiducul, un pic mai sus de Izvorul Frumos. Alte documente spun ca a fost ridicat in anul 1509 de monahul Pahomie despre care se spune ca ar fi fost Barbu Craiovescu, ctitorul Manastirii Bistrita. Schitul Buila apare mentionat in doua documente, unul din 1793 semnat de Alexandru Moruzzi, prin care intarea anumite scutiri de dari sihastrilor de aici, si unul din 1798, prin care domnitorul Constantin Hangheli intarea anumite danii schitului.

Biserica schitului, inchinata Sfantului Proroc Ilie si zidita in forma de nava, este asezata aproape in intregime sub stanca muntelui. Interiorul acesteia, pentru ca este foarte mic, este impartit numai in Sfant Altar si naos. Pridvorul micut, deschis si fara ferestre, este sustinut de sase stalpi de zid. Interiorul este luminat de doua ferestre mici, aflate in naos, pe zidul din dreapta. Catapeteasma care acopera Sfantul Altar este din zid. Fatadele exterioare sunt simple, varuite in alb, iar acoperisul este din tabla. Bisericuta smerita este zugravita in fresca de pictorul Stan Hermeneanu, acesta fiind ajutat de Vasile Ciugulin.