Obiective turistice Zlatna, Alba

Cele mai importante obiective turistice Zlatna

Biserica Adormirea Maicii Domnului Biserica Nasterea Maicii Domnului Biserica Sf. Nicolae Castelul de la Izvorul Ampoiului Conacul Kendeffi- Horvath Escalada Manastirea de la Negraia – Patrangeni Obelisc inchinat constructorilor soselei Zlatna-Abrud Rezervatia naturala Calcarele de la Valea Mica Rezervatia naturala Cheile Caprei Rezervatia naturala Piatra Bulbuci Rezervatia naturala Poiana Narciselor Sarbatoarea Campeneasca de la Negraia Situl arheologic "La Bulbuci" Situri arheologice apartinand culturii Cotofeni Turism de agrement si agroturism / turism rural

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Alba

Transalpina Alba-Iulia Arieseni - Statiune turistica Pestera Scarisoara Cetatea Alba Iulia Ocna Mures - Statiune turistica Catedrala Reintregirii Neamului Manastirea Oasa Manastirea Ramet Cheile Rametului Rapa Rosie Valea Verde Valea Ariesului Rezervatia Naturala Detunatele Cascada Pisoaia Lacul Oasa

Obiective turistice din zona Zlatna (15-25 Km)

Zona Zlatnaului dispune de multe obiective turistice cu valoare istorica, dar si multe oportunitati de petrecere a vacantelor:
Cascadele din Chei Cetatea Taut Cheile Cibului Cheile Glodului Izvorul Mezotermal Muzeul Achim Emilian Almasu Mare Pestera Barlog - Almasul de Mijloc Pestera Bisericuta Pestera cu doua guri Pestera cu trei guri Pestera de la Ceryeju - Almasul de Mijloc Pestera de la Groapa Parosii - Almasul de Mijloc Pestera fara fund Pestera Fecioarelor Pestera Frumoasa Pestera la Seci - Almasul de Mijloc Pestera Liliecilor Pestera Zidita Piatra Boului Piatra Varului Rezervatia naturala Calcarele Ampoitei Rezervatia naturala Cheile Ampoitei Schitului de la Piatra Chiliei Vechi exploatari miniere "Galeria Toti Sf."

Despre Zlatna

Zlatna este o depresiune aflata intre 2 lanturi muntoase - muntii Metaliferi de origine vulcanica, cu varful Jidov cu o inaltime de peste 900 m si de Muntii Trascau, munti formati prin incretire din care se remarca varful Dambau cu o inaltime de 1.369 m. Pricipalul rau care trece prin Zlatna este Ampoiul care care are o lungime de aproximativ 50 km si se varsa in raul Mures in municipiul Alba Iulia.

Pe teritoriul orasului Zlatna se afla un tezaur urias de vestigii arheologice, monumente istorice, de arhitectura sau de arta, cat si un inestimabil patrimoniul etnocultural, care atesta evolutia si continuitatea de munca si de viata pe aceste meleaguri, dezvoltarea culturii si artei populare. Orasul Zlatna este un vechi centru de exploatare a aurului, de pe vremea daco-romanilor, Ampellum fiind numele dat localitatii in acea perioada antica.

Localitatea este mentionata pentru prima data in anul 1347 iar ulterior in 1387 este ridicata la rangul de oras. Datorita industriei miniere orasul cunoaste o dezvoltare accelerata, aici fiind instalata prima masina cu aburi din Transilvania care avea o putere de 14 CP. Principele Transilvaniei Gabriel Bethlen a adus muncitori germani si slovaci pentru a lucra in mine. Tot in aceasta perioada la Zlatna a functionat si o scoala de minerit. Poetul Martin Opitz, invitat ca profesor la colegiul din Alba Iulia, a scris in anul 1622 poemul Zlatna.

Cazare si obiective turistice localitati