Cetate de scaun, prima capitala a Tarii Romanesti, orasul Curtea de Arges, este localizat in partea de nord a judetului Arges, in depresiunea intracolinara a bazinului superior al raului Arges, la o altitudine de 450 m deasupra nivelului marii, si este inconjurat de dealurile si muscelele sudice ale Muntilor Fagaras.
In secolul al XIII-lea (1247), localitatea a fost resedinta de scaun a voievodului Seneslau, al carui fiu Basarab, a unit sub sceptrul sau toate cnezatelor si voievodatele dintre Carpati si Dunare intr-o singura tara, Tara Romaneasca. In vara si in toamna anului 1330 s-a desfasurat in aceste locuri razboiul dintre Basarab I Intemeietorul si Carol Robert, regele Ungariei., razboi in care orasul Arges capitala Tarii Romanesti, devenise simbolul rezistentei popular.
Daca in secolul al XIV-lea Argesul ca asezare urbana era considerat principalul centru politic, economic si cultural al Tarii Romanesti, pe teritoriul caruia curtea domneasca, prin fastul si stralucirea ei, atinsese un nivel european, pe timpul domniei lui Mircea cel Batran orasul avea sa atinga culmile cele mai inalte, devenind un factor hotarator in relatiile internationale din sud-estul Europei.
Din 1418 pana in 1431 capitala Tarii Romanesti a fost cand la Arges, cand la Targoviste, Argesul ramanind adesea numai o resedinta temporara si ocazionala a domniei. In primul deceniu al secolului al XVI-lea, aceasta noua destinatie data orasului a determinat insasi schimbarea numelui asezarii.