Orasul Alesd este asezat in partea de est a judetului Bihor, pe D.N. 1 (E 60) la 38 kmm este de Oradea si la 112 km vest de municipiul Cluj-Napoca. In componenta orasului intra azi patru asezari: Alesd, Pestis, Tinaud si Padurea Neagra.
Alesdul este o asezare intemeiata prin colonizare de primii stapani ai cetatii Piatra Soimului. Este sigur ca la inceput Alesdul se afla pe malul Crisului, in lunca inundabila a acestuia. In prima jumatate a secolului al XVIII-lea populatia s-a mutat pe terasa de pe malul drept al Crisului, in locul pe care il ocupa si in prezent. Mutarea s-a facut pentru a scapa de desele inundatii. De la inceputurile sale, Alesdul a apartinut de domeniul Cetatii Piatra Soimului. Prima atestare documentara dateaza din 1291, sub denumirea de Elusd.
In 1406 Alesdul apare in documente sub denumirea de Willa hungaricales Eleesd, in 1688 Elezd, in 1699 de Illesd si in secolul urmator sub denumirea de azi - Elesd (in romaneste Alesd). In 1660, Constantin Serban si Gheorghe Stefan parasesc domeniul in urma cucerii de catre turici a cetatii Oradiei, a infiintarii Pasalacului turcesc de Oradea si a Sangeacului de Alesd numit si de Piatra Soimului.
Alesdul, si o data cu el toate localitatile din zona, au iesit de sub stapanirea otomana in 1692, o data cu infrangerea turcilor de catre imperiali si desfiintarea Pasalacului de Oradea. Stapanirea otomana a fost inlocuita cu cea habsburgica, mai perfectionata, mai sistematica.