Obiective turistice Paleu, Bihor

Cele mai importante obiective turistice Paleu

Lacul Paleu Rezervatia Valea Rosie Turism de agrement si agroturism / turism rural Turism cinegetic - vanatoare

Obiective turistice ce trebuie vizitate in judetul Bihor

Baile Felix - Statiune turistica Pestera Ursilor Oradea Stana de Vale - Statiune turistica Cetatile Ponorului Baile 1 Mai - Statiune turistica Gradina Zoologica Oradea Pestera Meziad Lacul si Barajul Vida Groapa Ruginoasa Cheile Galbenei Pestera Vantului Izvorul Minunilor Muzeul Tarii Crisurilor Lacul cu nuferi Ghetarul Focul Viu Cascada Iadolina

Obiective turistice din zona Paleu (15-25 Km)

Castelul Sanmartin Craterul de la Betfia sau Avenul Betfia Cetatea Biharia Cetatea Oradea Filarmonica de Stat Oradea Gradina Zoologica Oradea Icon Link Lacul cu nuferi si lotusi termali Icon Link Lacul Peta Manastirea Capucinilor Muzeul Militar National Oradea Muzeul Societatii de Istorie si Arheologie Oradea Muzeul Tarii Crisurilor Palatul Apollo Oradea Palatul Baroc Icon Link Palatul Moskovits Oradea Palatul Primariei Oradea Palatul Stern Palatul Vulturul Negru Partia de ski – Hidiselu de Jos Rezervatia de nuferi Baile Felix Rezervatia Lacul cu Nuferi Baile 1 Mai Rezervatia naturala Padurea cu narcise din Osorhei Rezervatia naturala Paraul Petea Sinagoga Neologica Zion Sirul Canonicilor Oradea Situl arheologic Oradea Situl arheologic Santion Statiunea Baile 1 Mai Statiunea Baile Felix Icon Link Strandul cu apa termala Apolo Strandul cu Valuri Baile 1 Mai Strandul Venus Zone de tratament cu apa termala

Despre Paleu

Comuna Paleu este amplasata intr-o zona de dealuri piemontane care fac legatura intre zona muntoasa din estul judetului (Muntii Plopisului) si zona de campie din partea de vest (Campia Bihariei, Campia Crisurilor). Altitudinea Dealurilor Plopisului care se regasesc si pe teritoriul comunei Cetariu scade de la circa 450-500 m, cat au in vecinatatea muntilor, pana la aproximativ 200 m, langa Campia Crisurilor.

Despre inceputurile istoriei satului nu avem documente scrise. Din primul document care dateaza din 1685 reiese ca satul Paleu a fost distrus de un incendiu. In anul 1695 la 4 iulie, dupa un document semnat de imparatul Leopold I, se aproba repopularizarea satului. Acesta fiind de acord ca oamenii sa fie adusi din satele invecinate si sa fie scutiti de taxe si de munca pe proprietatile imparatului pe timp de 3 ani, iar de la batranii satului care au transmis din generatie in generatie se stie ca biserica satului a fost construita pe si din ruinele vechii biserici. In documentele mai vechi, denumirea originala a satului este Hegykozpalyi, care tradus ar fi Paleu de Munte insa in zilele noastre apare doar sub denumirea de Paleu.

In timpurile vechi, satul Paleu era inconjurat de apa si exista doar un dig care asigura intrarea si iesirea din sat. Intr-un alt document din anul 1799, care prezinta denumiri ale unor unelte de munca rezulta ca indeletnicirea de baza a populatiei era aceea de ardere a caramizilor.

Cazare si obiective turistice localitati