Stana de Vale

Stana de Vale este situata in jududetul Bihor, la circa 70 km sud-est de municipiul Oradea (resedinta judetului Bihor), la o altitudine de 1.102 m, intr-o depresiune strajuita de Muntii Vladeasa si Padurea Craiului (Carpatii Occidentali). Stana de Vale este una dintre cele mai cautate statiuni de odihna din tara si este considerata drept perla turismului montan din Crisana. Accesul se face pe drumul Deva-Oradea care se ramifica din Beius spre Stana de Vale (25 km) trecand prin localitatea Budureasa.

Statiunea Stana de Vale a fost fondata de episcopul Valeriu Traian Frentiu in perioada interbelica. In acea perioada Eparhia Romana Unita de la Oradea dispunea, in zona comunei Budureasa, de un domeniu forestier ce fusese daruit Bisericii Greco-Catolice de catre imparateasa Maria Tereza. Valeriu Traian Frentiu, care gestiona domeniul, a vrut, deopotriva, sa sporeasca veniturile generate de domeniul forestier si, sa ofere o alternativa la partiile de ski din Austria pentru pasionatii sporturilor de iarna, care castigau tot mai multi adepti in perioada interbelica.

Astfel, pe o parte a terenului, el a decis sa amenajeze o statiune de ski, botezata Stana de Vale. Episcopul din Oradea a amenajat, deopotriva, vile si pensiuni, dar si o partie de ski, pe care a dotat-o cu una dintre cele mai moderne instalatii de teleschi din Europa, de la acea vreme. Practic, instalatia de teleschi creata de episcopul Valeriu Traian Frentiu functioneaza si in prezent la Stana de Vale. Ierarhul greco-catolic era el insusi un pasionat al sporturilor de iarna. Statiunea era una dintre cele mai moderne din Europa in acea perioada.

Episcopul Valeriu Traian Frentiu a pus in valoare si celebrul Izvor al Minunilor din Stana de Vale. Legendele locale atribuie apei proprietati tamaduitoare. Izvorul Minunilor a devenit una dintre cele mai cunoscute marci de apa minerala din Romania. Dupa 1990 episcopia greco-catolica de Oradea a reusit sa recupereze o parte a patrimoniului creat in statiune de catre episcopul Valeriu Traian Frentiu, precum si o parte a domeniului forestier donat de Maria Tereza.

Potentialul balnear

Factorii naturali terapeutici: bioclimatul tonic are efect pozitiv in normalizarea si echilibrarea activitatii sistemului nervos central si vegetativ, precum si a activitatii tiroidiene; aerul este curat, lipsit de praf si alergeni, bogat in radiatii ultraviolete si cu o accentuata ionizare.

Statiunea se recomanda in tratamentul asteniilor, dereglarilor endocrine (hipertiroitism beningn, boala Basedov incipienta, dupa tratamente cu medicamente), dereglarilor respiratorii (neuroza respiratorie), organismului slabit, suprasolicitarilor fizice si intelectuale, anemiilor, rahitismului si dereglarilor de crestere la copii. Instalatiile de tratament intalnite la Stana de Vale sunt: bai de plante la cada, electroterapie, masaj, sala de gimnastica medicala, sauna.

Exita si contraindicatii, in cazul unor boli acute, al hemoragiilor abundente repetate, al bolilor grave ale sangelui (leucemii, anemia pernicioasa etc.), parazitoze, boli venerice in stadiu contagios, boli infectocontagioase, tumori maligne, stari casectice, psihopatii, epilepsie. De asemenea statiunea nu este recomandata femeilor insarcinate dupa luna a III-a, in sarcinile patologice in orice luna si nici mamelor in perioada de alaptare.

Obiective Turistice

Stana de Vale este o destinatie preferata si de cei care practica sporturile de iarna, aici existand partii de ski dotate cu instalatii de transport pe cablu. Partia de ski Stana de Vale este amplasata la o altitudine de 1.100 m, pe Valea Iadului. Are un grad usor de dificultate, fiind destinata in special schiorilor incepatori, o lungime de 550 m, o diferenta de nivel de 80 m si este dotata cu teleschi.

Insa principala atractie o reprezinta Izvorul Minunilor, despre care legenda spune ca are un efect tamaduitor, fiind una dintre cele mai pure si apreciate ape de izvor de la noi din tara. Legenda Izvorului Minunilor spune ca, in timpuri de mult apuse, cand ielele si inorogii, Fetii-Frumosi si Printesele legendare traiau aievea, cand lungimea se masura cu pasul, iar timpul dupa soare, pe teritoriul masivului cautau sa-si impuna suprematia doi imparati: imparatul focului si imparatul ghetii. Vrajmasia dintre cei doi nu i-a cuprins si pe copiii lor, Printul Focului si Printesa Ghetii. Ba, din contra, acestia s-au indragostit si iubirea lor a condus la sacrificiu, apropierea printului de printesa a generat contopirea celor doua spirite si transformarea lor intr-un izvor de “apa vie”, de care s-au bucurat oamenii secole de-a randul.

Cadrul natural pitoresc oferit de padurile de brazi si ferigi uriase, poienile si pajistile din imprejurimile muntilor Bihorului, constituie principalele puncte de atractie pentru turisti. Asezarea geografica a statiunii ofera acces la numeroase obiective turistice extraordinare, cum ar fi Izvorul Minunilor, Pestera Meziad, Pestera Ursilor - unul dintre cele mai importante obiective turistice din Romania - sau Pestera cu Apa, Cascadele Lesu, Iadolina sau Valul Miresei - una dintre cele mai frumoase din tara -, Cetatile Ponorului sau Platoul carstic Padis.

Posesorii de autoturism pot urma un traseu in care frumusetea si salbaticia locurilor sunt impresionante: Stana de Vale-Remeti (se traverseaza pe Valea Iadului, pe langa Lacul Lesu si Cascada Valul Miresei). Excursii in munti se mai pot face pe alte 16 trasee marcate, unde se poate admira cea mai mare cascada din Romania, Saritoarea Bohodei, cu o inaltime de 96 de metri, Pestera Ursilor, Pesterile Ferice, Onceasa, Alunului si Meziad, Popasul Pescaresc Cefa, Pastravaria Stana de Vale, Vaile Iad si Dragan, Izvorul Minunilor, Cascada Iadolina. Se pot face gratare in aer liber, focuri de tabara, mese festive si simpozioane.

Created with Raphaël SV BT IS NT BC VS GL VN CT TL BZ BR IL CL GR B PH DB AG TR OT VL GJ DJ MH CS TM AR BH SJ SM MM BN CJ AB HD SB BV CV HR MS