Municipiul Caransebes, situat in sud-vestul Romaniei pe coordonatele 45° 25' latitudine nordica si 22° 13' longitudine estica, este a doua localitate ca marime a judetului Caras-Severin si a treia din regiunea Banatului. Are o pozitie geografica strategica, fiind asezat in zona de contact a muntelui cu dealul si campia, intre confluenta Bistrei (la nord) si a Sebesului (la sud) cu Timisul, avand o altitudine medie de 280 m. Zona depresionara a Caransebesului este marginita de munti inalti spre est, sud si vest.
Caransebesul se gaseste la incrucisarea a patru drumuri principale ale Banatului care duc spre nord - prin Lugoj - la Timisoara, spre sud - prin Poarta Orientala - la Orsova si Dunare (DN 6 – E 70), spre vest - pe vaile Poganiciului si Barzavei - la Resita (DN 58), iar spre est - prin trecatoarea Portilor de Fier ale Transilvaniei, prin Sarmizegetusa - la Deva si Hunedoara (DN 68).
Caransebesul este atestat documentar incepand cu anul 1290, insa vechimea sa este mai mare, dupa cum o dovedesc descoperirile arheologice din epoci diferite, de la cele neolitice pana la cele romane si bizantine. Romanii au construit aici puternica asezare de la Tibiscum. In Evul Mediu a fost o asezare romaneasca de granita. In anii 1343-1347 sunt mentionate in documente localitatile Sebes si Caran, separate. Abia din 1484, dupa unirea celor doua asezari, este atestata forma intregita, Caransebes. Incepand cu anul 1556 detine statutul de oras si prin urmare se transforma intr-un mic centru comercial si cultural, situat la intersectia a doua rute comerciale intens circulate.
In 1658 Caransebesul este ocupat de turci si isi pierde insemnatatea pe care o avea inainte. Dupa decadenta din perioada otomana va urma o perioada de crestere lenta in cadrul Banatului imperial. Dupa acest moment incepe o noua etapa de dezvoltare a orasului. Imperiul Habsburgic infiinteaza comunitatile graniceresti, cu rol de aparare a granitei Imperiului cu turcii, iar centrul administrativ s-a stabilit la Caransebes. in aceeasi perioada, pe plan cultural devine un focar de cultura romaneasca, rol pe care-l va juca pana la unirea Banatului cu Romania..... mai mult despre Caransebes