Bobalna este situata in zona preoraseneasca a municipiului Dej, invecinandu-se cu municipiul Dej (localitatea Somcutul Mic), comunele Recea Cristur, Cornesti, Jichisul de Jos, Vad si Simisna. In cadrul judetului Cluj ocupa o pozitie periferica la limita cu judetul Salaj. Comuna este asezata la 19 km vest de municipiul Dej, fiind traversata pe directia V-E de drumul judetean 108 B care leaga municipiul Dej de municipiul Zalau.
Comuna Bobalna este formata din satele: Antas, Babdiu, Bobalna, Blidaresti, Cremenea, Maia, Osorhel, Pruni, Razbuneni, Suaras si Valcele.
Prima mentionare documentara a satului Bobalna este din 1332. Bobalna este cunoscuta indeosebi ca fiind locul de unde a pornit rascoala din 1437, provocata de inasprirea asupririi feudale si de masurile exceptionale luate de episcopul Gheorghe Lepes in anul 1436.
La sfarsitul lunii iunie 1437 au infrant armata nobililor, obtinand la 6 iulie 1437 prin Conventia de la Cluj - Manastur satisfacerea unor nevoi sociale, economice si politice cum au fost: dreptul de libera stramutare, abolirea nonei, micsorarea rentei feudale in bani, natura si munca. Nobilimea, clerul, fruntasii secui si sasi, categoriile privilegiate, au incheiat la 16 septembrie 1437 la Capalna, o intelegere care purta numele Unio Trium Nationum prin care se obligau sa se ajute reciproc impotriva rasculatilor, a turcilor, si uneori chiar impotriva regalitatii maghiare.