Satul Rachitele apartine administrativ de comuna Margau. Rachitele este format din vatra sa principala si din catunele Doda Pilii si Ic Ponor. Prima atestare documentara a asezarii de sub coama Vladesei, satul Rachitele, este in anul 1792 cand s-a ridicat prima biserica, in vechiul cimitir.
Comuna Margau din judetul Cluj, situata intr-o zona montana dominata de muntii Vladeasa, are in componenta 6 sate: Margau, Buteni, Ciuleni, Bociu, Scrind-Frasinet, si ressectiv satul Rachitele impreuna cu cele doua catune ale sale - Doda-Pilii si Ic Ponor.
Teritoriul administrativ al comunei este situat in partea vestica a judetului intrand in contact cu judetul Bihor. Conform actelor de delimitare existente, comuna Margau se invecineaza cu patru comune din judetul Cluj - Belis, Sacuieu, Sancraiu, Calatele si una din judetul Bihor - Budureasa.
Accesul in comuna se realizeaza dinspre Cluj pe DN1(E60). Legatura cu drumul national se realizeaza pe DJ108C care strabate intreaga comuna: Buteni, Margau, Scrind-Frasinet, Rachitele, Doda-Pilii, celelalte sate Bociu si Ciuleni racordandu-se la acesta prin DC.123.
Rachitele este localitatea cea mai complexa acomunei avand si cea mai mare populatie. Casele sunt construite de-alungul Vaii Rachitele cu o ramificatie pe Valea Stanciului si in catunele caracteristice satelor din muntii Apuseni de tip risipit urcand pana la altitudinea de 1400 m.
In catunul Doda Pilii s-au construit pe langa locuintele existente 17 case de vacanta dezvoltandu-se o zona turistica si de recreere importanta pentru judetul Cluj, fiind poarta de intrare in zona turistica Padis.