Municipiul Craiova este situat in sudul Romaniei, pe malul stang al Jiului, la iesirea acestuia din regiunea deluroasa, la o altitudine cuprinsa intre 75 si 116 m. Craiova face parte din Campia Romana, mai precis din Campia Olteniei care se intinde intre Dunare, Olt si podisul Getic, fiind strabatuta prin mijloc de Valea Jiului. Orasul este asezat aproximativ in centrul Olteniei, la o distanta de 227 km de Bucuresti si 68 km de Dunare.
Originea numelui actual al orasului este subiectul multor controverse si pluteste in legenda; singurul lucru care se poate spune cu certitudine este ca numele vine de la slavonescul "kralj" (rege, crai). La sfarsitul secolului al XV-lea, mai exact in anul 1475, la 1 iunie, a fost atestata documentar localitatea cu numele Craiova. Numele orasului provine de la mosia Boierilor Craiovesti, care au jucat un rol foarte important, deoarece din randul lor s-au ridicat domnitori de seama ai Tarii Romanesti si tot ei l-au pus domn al Tarii Romanesti pe Mihai Viteazu, simbolul Olteniei, a carui impozanta statuie o putem admira in centrul orasului.
In afara denumirii antice, Pelendava si a numelui actual (Craiova), localitatea a mai purtat incepand cu secolele VII-VIII denumirea latina Ponsiona (pod peste Jiu) denumirea aflata pe o inscriptie gasita pe un fragment de stela in apropierea castrului Pelendava datata din secolul al VII-lea. Orasul a primit o confirmare de extrema importanta in ultimii ani, intr-o harta alcatuita in preajma bataliei de la Nicopole (1396), inclusa intr-un manuscris ce se pastreaza la Biblioteca Nationala de la Paris. Aceast document, relevat istoriografiei romanesti, prin bunavointa ministerului francez al cultelor, probeaza continuitatea asezarii Craiovei...... mai mult despre Craiova